Batık şirketlere kredi musluğunu açacak karar

Batık şirketlere kredi musluğunu açacak karar
13 Şubat 2017 09:10

Zordaki bir şirkete verdiği kredisi batan bankacıların artık mal varlıklarına el konulmayacak. Ayrıca 20 yıla varan hapis cezasından da yeni KHK ile kurtuldular.

 

 

 

 

 

Referanduma kadar ekonomiyi canlı tutmaya çalışan hükümetten şimdi de kredi batıran bankacılara ‘zimmet affı’ geldi. Aftan geçmişte bankalarını batırdıkları gerekçesiyle tüm mal varlıklarına el konulan batık banka patronlarının da yararlanabileceği iddia ediliyor.

 

 

 

 

Hükümet OHAL kapsamında yayımladığı yeni bir kanun hükmünde kararnameyle (KHK) zimmet affından, istihdam teşvikine hatta kış lastiğine kadar bir dizi yeni düzenleme yaptı. Düzenlemeyle Bankacılık Kanunu’ndaki ‘zimmet’ maddesine, “Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama ya da yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz” fıkrası eklendi. Böylece, zor durumdaki bir şirkete verdiği kredisi batan banka patronları ve çalışanlarının artık mal varlıklarına el konulmayacağı gibi 20 yıla varan hapis cezasıyla da cezalandırılmayacaklar.

 

 

 

Mevcut düzenlemede, bankaya ait para ve varlıkları zimmetine geçiren bankacıların yanı sıra, ‘her ne suretle olursa olsun’ bankayı zarara uğratan banka patronları, yöneticiler ve banka çalışanları da zimmet suçu işlemiş sayılıyordu. Eklenen yeni maddeyle zora düşmüş, kara listeye girmiş, kredilerini geri ödememiş şirketlere bankacıların kredi açmasını önleyen, ‘her ne suretle olursa olsun’ ifadesi anlamını yitirmiş oldu.

 

 

KARA LİSTE KORKUSU BİTTİ

 

 

Hükümet, piyasaları canlandırmak için Kredi Garanti Fonu (KGF) yoluyla piyasaya 250 milyar lira yeni kredinin önünü açmış, BDDK da borcunu demekte zorlanan şirketlere yeniden yapılandırma konusunda bankalara kolaylık getirdi. Ancak ‘zimmet’ maddesinden korkan bankacılar kara listedeki şirketlere yeni kredi açmadı. Bunun üzerine hükümet, Türkiye’nin krize sürüklenmesini önleyen zimmet maddesini yumuşatma yoluna gitti.
BATIK PATRONLARA DA AF

 

Zimmeti yumuşatan yeni düzenlemenin sadece bundan sonra açılacak kredilere değil, aynı zamanda geçmişteki batık kredilere de uygulanabileceği konuşuluyor. Geçmişte yürürlükteki mevzuata göre kredi verip batıran bankacıların sonradan gelen ağır kurallara göre cezalandırıldığı, dolayısıyla yeni düzenlemeden mal varlıklarına el konulan eski bankacıların da yararlandırılabileceği iddia ediliyor.

 

 

Yeni KHK ile Tassarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen şirketlerin kayyum tarafından faaliyetlerine devam ettirilmesi yerine direkt satılması ya da tasfiye edilmesi kararı da alındı.

 

 

Kaynak: Erdoğan Süzer/Sözcü

Batık şirketlere kredi musluğunu açacak karar