Bakan küfürü bastı!

Bakan küfürü bastı!
7 Şubat 2014 10:08

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın internete düşen ses kaydı olay oldu. Nuland kayıtta AB’ye küfür ediyor.

 

Ukrayna’da Maidan hareketinin tetiklediği siyasi kriz devam ederken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Kiev büyükelçisi Jeff Pyatt’ın yaptığı telefon görüşmeli olay oldu. Nuland’ın telefonda büyükelçi Pyatt’a “S….r et şu AB’yi” diyerek küfrettiği öne sürüldü.

 

Nuland ile Pyatt arasında gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşmesinin gizli kaydının YouTube’da akşam saatlerinde yayınlanması bomba etkisi yarattı. Sesi Victoria Nuland’a çok benzeyen bir kadın, yine sesi ABD’nin Kiev Büyükelçisi Jeff Pyatt’e benzeyen biriyle Ukrayna’daki son gelişmeleri görüşüyordu.

 

Toplam 4 dakika 10 saniye süren kaydın bir yerinde AB’nin Ukrayna krizinde sergilediği tutumuna son derece kızgın olan Nuland’ın çekinmeden “S….r şu AB’yi” dediği net bir şekilde duyuluyor. Kiev büyükelçisi Payette ise Ukrayna muhalefet liderlerinden Vitaliy Kliçko’yu kast ederek, “O en sadık köpek. Ancak siyasette yeterince tecrübeli değil. Yeni Ukrayna hükümetinde yer alırsa işleri bozabilir” diyor.

 

BM DEVREYE SOKULACAK

 

Ukrayna’da yeni oluşturulacak hükümette muhaliflerin olası rolleri Nuland ile Pyatt arasında uzun uzun ele alınmasının ardından sürece dış ivme kazandırmak için BM’nin de devreye girmesi üzerinde de duruluyor. Bant kaydında ayrıca Amerikan yönetiminin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Ukrayna konusunu görüştüğü ve Kiev’e BM temsilcisi olarak Robert Serry’nin gönderilmesinin kararlaştırıldığı Nuland tarafından büyükelçiye iletiliyor. Yine Nuland’ın ifadesine göre, BM’nin devreye girmesiyle şu ana kadar kenarda duran AB’nin harekete geçmesi için zemin hazırlanmış olacak.

 

Gizli telefon görüşme kaydının gerçekten adı geçen üst düzey yetkililer arasında yapılıp yapılmadığı ise şu ana kadar netlik kazanmadı. Sadece ABD’nin Kiev Büyükelçisi Pyatt kısa bir açıklama yaparak, “Kiev’de bulunan Victoria Nuland yarın basın toplantısı düzenleyecek. YouTube’da çıkan bu kayda da değinecektir” demekle yetindi.

 

RUSYA SERVİS ETTİ

 

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise kaydın Rusya tarafından servis edildiğini ve Rusya’nın rolü hakkında bir şeyler anlattığını iddia etti.