‘Aylıklarımız yalnızca nefes alabilecek kadar yetiyor’

‘Aylıklarımız yalnızca nefes alabilecek kadar yetiyor’
11 Nisan 2024 10:17

Emekliler bayramda harçlık veremedi. Şeker Bayramı’nda torunlarına harçlık vermek isteyen milyonlarca emekli, karnını dahi doyuramaz halde. Özellikle İstanbul’da yaşam maliyeti 55 bin lirayı aşmış durumdayken iki kişilik emekli ailesinin evine giren toplam para 20 bin lirada kalıyor, bayram ikramiyesi ise ancak 6 bin lira ediyor.

 

Fotoğraf: Birgün

 

Emekliler, bayramı nasıl geçirdiklerini BirGün’e anlattı. Emekliler, söz konusu kötü koşullara mahkûm olmak istemediklerini söylerken bu cendereden çıkış yolunun ise mücadeleden geçtiğinin altını çizdi.

 

 

EŞ, DOST, AKRABANIN YARDIMIYLA…

 

 

Tüm Emeklilerin Sendikası İstanbul Şubeler Sözcüsü Mustafa Durna, asgari ücretten daha düşük olan ve açlık sınırının altında kalan emekli aylıklarına ilişkin, “Emekliler yaşamlarını idame ettirmeye değil, adeta nefes almaya çalışıyorlar. Pek çoğu eş, dost, akrabanın yardımıyla ancak geçinebiliyor” dedi. Durumun oldukça vahim olduğunu kaydeden Durna, yaş itibarıyle pek çok emeklinin hasta, dolayısıyla da ilaca bağlı olduğunu da belirterek ilaçlara ve sağlık hizmetine erişimin özellikle büyükşehirlerde gittikçe daha da zorlaştığını ifade etti.

 

 

“İlaç fiyatlarının zaten çok pahalı olması bir yana, ilaca ulaşmak da ayrı bir zorluk. İlaçlardan kesilen katkı payı oldukça yüksek, bunun yanı sıra devletin karşılamadığı ilaçlar da var” diyen Durna, aynı zamanda sağlıkta özelleşmenin artmasına tepki çekerek emeklilerin bugün aldıkları maaşlarla tedavi ücretlerini karşılayamadıklarını söyledi. Bu imkânsızlıkların emeklilerin metropol ve büyükşehirlerde yaşamalarını imkânsızlaştırdığını söyleyen Durna, şöyle konuştu: “Sağlık hizmeti zaten neredeyse tamamen parayla ulaşılabilir bir hale geldi. Bu tedavi ücretlerini karşılamak da emekli maaşıyla imkânsız. Devlet hastanelerinde 2-3 ay sonradan erkene randevu bulunamıyor. Bu sebepten emeklilerin metropolde yaşamaları zaten imkânsız hale gelmiş durumda.”

 

 

Gelen zamla birlikte 3 bin liraya ulaşan bayram ikramiyesinin gülünç olduğunu söyleyen Durna, “Buna ikramiye değil, harçlık denir ancak” dedi. Durna, sosyal hakların da en az ekonomik haklar kadar önemli olduğunu belirtti. “Emeklilere örgütlenme özgürlüğü tanınmalı” diyen Durna bunun yanı sıra ekonomik darboğaz, konut krizi ve daha pek çok sorunun bir sonucu olarak pek çok emeklinin geleceği bir handikap olarak değerlendirdiğini kaydetti. Durna, taleplerini şöyle sıraladı: “Bu durumu yaratan tüm koşullar derhal ortadan kaldırılmalı. Öncelikle emekli maaşı hemen artırılmalı ve gerek iktidar gerekse muhalefet emekliler için çalışmalı. Başta belediyeler ve yerel yönetimler emeklilerin hayatlarını kolaylaştıracak çeşitli sosyal hizmetler sunmalı, emeklilerin günlerini geçirebileceği sosyal alanlar yaratmalı.”

 

 

Durna, sözlerini “Bizler yerel seçimler öncesi yan yana gelerek, sokağa çıkarak biz emeklileri değil zenginleri tercih eden iktidarı uyardık. Yaşadığımız sorunlara çözüm üretilmezse basın açıklamaları düzenleyerek, mitingler tertipleyerek sokakları ve meydanları doldurmaya devam edeceğiz” diyerek noktaladı.