Antibiotiğe dirençli bakteri 2 can aldı

Antibiotiğe dirençli bakteri 2 can aldı
20 Şubat 2015 07:13

ABD’de Kaliforniya’daki bir hastanede endoskopi yapılan hastalardan yedisine antibiyotiklere dirençli bakteri (Carbapenem-Resistant Enterobacteriaceae) bulaşması ve hastalardan ikisinin yaşamını yitirdiğinin ortaya çıkması üzerine, antibiyotiklere karşı dirençli hastane mikrobu konusu yeniden gündeme geldi.

 

Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, antibiyotiklere karşı direncin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sorun olduğunu belirterek “Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, yaşlı nüfusun ve bağışıklığı bozuk hasta sayısının giderek artmasını, hastane enfeksiyonlarının ve antibiyotiklere dirençli bakterilerin de ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle hekim kontrolü dışında antibiyotik kullanmamak gerekli” uyarısını yaptılar. Antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin öldürücü olabileceğini vurgulayan hekimler, akıllı ilaç kulllanımın önemli olduğunu, dünyanın dirençli bakterilere karşı alarm verdiğini söylediler.

 

Alarm verilmeli

 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Öztürk, antibiyotiklere direncin çok uzun zamandır dünyanın gündeminde olduğunu belirterek “Antibiyotiklere direnç giderek yayılıyor. Şu an da pek çok mikroorganizma, hemen hemen kullanılan tüm antibiyotiklere karşı dirençli. Dünya Sağlık Örgütü küresel alarm vererek bunun bir felaket beklentisi olduğuna dikkat çekti ” dedi.

 

Tıp dünyası çaresiz

 

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül hastane enfeksiyonlarının Türkiye için büyük sorun olduğuna dikkat çekerek “Tedavi edilmezse öldürücü olabilir. Antibiyotiklerin giderek azalması, elimizdeki antibiyotiklerin bize karşı dirençli olması sonucunda gerçekten şu an da çaresiz duruma doğru gitmekteyiz. Hastanede kullanılan cihazların dezenfektasyonu iyi yapılmalı. İyi temizlenmez ise bulaşma olasılığı katlanıyor” dedi.

 

Yüzde 50’si tehlikeli

 

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu günümüzde en geniş spektrumlu antibiyotikler olarak bilinen karbapenem grubunun bile öldürücü bakterilere karşı direnç gösteremediğini söyledi. Bu organizmaların yoğun bakım ünitesi, ameliyat sonrası, idrar sondası, kanser ve diyaliz hastalarında büyük sorunlara yol açabildiğini anlatan Şerefhanoğlu, “Bu bakterilerle meydana gelen enfeksiyonların tedavisi çok güç ve ölüm oranı yüzde 50’lere varabilmektedir. Bu bakterilere karşı alınacak en önemli önlem, hastanelerde enfeksiyon kontrol önlemlerinin etkili bir şekilde yürütülmesi ve antibiyotiklerin akılcı kullanılmasıdır” dedi.

 

Kaynak: Sibel Bahçetepe / Cumhuriyet