Ankara'nın markaları zirvesi

Ankara'nın markaları zirvesi
19 Nisan 2012 12:59

ANGİAD tarafından düzenlenen Ankara’nın Markaları Zirvesi’nde “dijital dünya” yatırım yapılabilecek en önemli sektör olarak işadamlarının dikkatine sunuldu. Zirvede konuşan Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin yaklaşık 118 bin marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke konumuna geldiğini belirterek, Ankara’nın şehir olarak ön plana çıktığı savunma, bilişim, medikal gibi sektörlerde markalaşma konusuna özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 ANGİAD tarafından düzenlenen Ankara’nın Markaları Zirvesi’nde “dijital dünya” yatırım yapılabilecek en önemli sektör olarak işadamlarının dikkatine sunuldu. Zirvede konuşan Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin yaklaşık 118 bin marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke konumuna geldiğini belirterek, Ankara’nın şehir olarak ön plana çıktığı savunma, bilişim, medikal gibi sektörlerde markalaşma konusuna özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Ankara Genç İşadamları Derneği (ANGİAD) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Ankara’nın Markaları Zirvesi, “Değişen trenler ve dijital dünyada marka olmak” temasıyla Ankara’da başladı.

 ANGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Değer’in ev sahipliğinde düzenlenen zirveye Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan ve Itec Internetional Business School Genel Müdürü Akın Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Zirvenin açış konuşmasını yapan Akın Yılmaz, toplantının temasına dikkat çekerek, dijital dünyanın önemine değindi. Yılmaz, 250 yıllık petrol şirketlerinin cirosunun bugün 4-5 yıllık internet firmaları ile eş değer olduğunu söyleyerek, trendlerin artık değiştiğini vurguladı.

 
-TPE BAŞKANI ASAN: “TÜRKİYE, 2011’DE AVRUPA’DA EN FAZLA MARKA BAŞVURUSUNUN YAPILDIĞI ÜLKE OLDU”-

 
 Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, Zirve’de yaptığı konuşmada, küresel ölçekte marka değerleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan “Brand Finance”in 2011 yılı marka değeri sıralamasına bakıldığında, dünyanın en değerli ilk dört markasının bilişim sektöründe faaliyet gösterdiğinin görüleceğini söyledi. Asan, bu nedenle Zirve’nin bilişim sektörünü temel alan bir tema ile toplanmasının önemine dikkat çekti.

 Firmaların, ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere sunarken, bu ürün ve hizmetleri bir şekilde diğer firmaların malları veya hizmetlerinden ayırt etmeye çalıştıklarını dile getiren Asan, “Çünkü ancak bu yolla tüketiciler öteden beri kullandıkları malları veya aldıkları hizmetleri diğerlerinden ayırt edebilirler” dedi.

 Tüketici tercihlerinin markalı malları daha çok tercih etme yönünde bir eğilim gösterdiğine dikkat çeken Asan, “Tüketicilerin tercihini sürekli aynı marka yönünde kullanmasıyla; marka, tüketicinin gözünde almış olduğu ürün ve hizmetin çok ötesinde bir anlam kazanıyor ve başlı başına bir değer haline geliyor” şeklinde konuştu.

 Asan, 2011 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin yaklaşık 118 bin marka başvurusuyla Avrupa’da en fazla marka başvurusunun yapıldığı ülke konumuna geldiğini söyledi.

 Öte yandan, Ankara’nın şehir olarak ön plana çıktığı savunma, bilişim, medikal gibi sektörlerde markalaşma konusuna özel önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Asan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 2023 vizyonu içerisinde en az 10 uluslararası marka yaratma hedefinin de Zirve’yi çok daha anlamlı kıldığını belirtti

 
-MÜSTEŞAR ALTUNYALDIZ: “DÜNYANIN EN DEĞERLİ İLK 500 MARKASI ARASINA 10 TÜRK MARKASI SOKMAYI HEDEFLİYORUZ”-

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise, dünya üretim hacminin hızla yükseldiğine işaret ederek, 2000 yılında 32 trilyon dolar değerindeki dünya üretiminin 2011’de 63 trilyon doları aştığını söyledi. 2000 yılında, üretim hacminin yüzde 20’sini yükselen ve gelişmekte olan ülkeler gerçekleştirirken, bugün bu oranın yüzde 34’ü aştığına dikkat çeken Asan, “Yani gelişmekte olan ülkeler her geçen gün dünya üretiminde daha fazla söz sahibi oluyor. 150 yükselen ve gelişmekte olan ülke arasından özellikle Çin ve Hindistan’ın dünya üretimi içerisindeki payı bugün neredeyse yüzde 15’lere ulaşmıştır” dedi.

 Altunyaldız, geçtiğimiz aylarda Brand Finance’ın dünyanın en değerli ilk 500 markasını açıkladığını söyleyerek, listedeki markalara bakıldığında dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin en değerli 5 markaya sahip olduğunun görüldüğünü belirtti. Bu ilk 5 Amerikan markasının toplam marka değerinin 240 milyar doları geçtiğini belirten Altunyaldız, ilk 10 markaya bakıldığında ise 8 tanesinin yine ABD’ye ait olduğunu ve ilk 10 içerisinde Güney Kore ve İngiltere kökenli birer marka da olduğunu söyledi.

 Altunyaldız, dünyanın en değerli ilk 500 markası içerisinde Türkiye’nin adının yer almadığını belirterek, 2023 vizyonu çerçevesinde ilk 500 marka arasına 10 Türk markası sokmayı hedeflediklerini dile getirdi.

 
-VALİ YÜKSEL: “MEDENİYET GÜNEŞİ GİBİ DOĞACAĞIZ”-

 

Ankara Valisi Allaaddin Yüksel, Ankara’nın fark edilebilir bir hale gelmesi, marka bir şehir haline gelebilmesi için yoğun şekilde çalışılması gerektiğine dikkat çekerek, ortak akılda buluşulamadığı halde dünya şehirleri süper liginde yer alma şansı bulunmadığını söyledi.

 Cumhuriyetin 100 yılı için hedefini belirlemiş bir Türkiye’nin bütün stratejik planlarını yaptığına işaret eden Yüksel, “Cumhuriyetin 100. yılında, 2023 sabahı dünyada sabah kalkanlar semaya baktıklarında pırıl pırıl bir sema görecekler. Sabahleyin medeniyet güneşi gibi doğacağız” dedi.