Ankara İl Başkanı kim olacak?

Ankara İl Başkanı kim olacak?
14 Eylül 2023 14:43

Ankara’da tüm CHP ilçe örgütlerinin kongrelerini tamamlamalarının ardından 23 Eylül’de yapılacak olan Ankara il kongresi ile yeni il başkanını belirleyecek.

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

 

23 Eylül’de yapılacak 12.il kongresine girmeden önce şöyle bir hafızalarınızı tazelemek istiyorum.

 

 

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa gelmesinden bu yana Ankara il başkanlığında ne Kemal Beyi’n ne de partililerin istediği tarzda bir il başkanı o koltuğa oturamadı.

 

 

Kemal Bey’in akademisyendir siyaset bilimcidir sol değerlere sahiptir anlayışı ile Ankara il başkanlığına atadığı Tarık Şengül’den istediği sonucu alamadı. Şengül’ün bırakın verimli olmasını, partiyi ve partili belediyeyi kamuoyuna şikayet ederek gitmesi-gelmesi partiyi tartışılır hale getirdikten sonra istifa etmesi gündem oldu.

 

 

İstifa ederek ayrılan Tarık Şengül’ün yerine “30-35 yıl öncesinin gençlik kolları genel başkanıydı CHP’yi tanır ağabeydir sözü dinlenir partiyi toparlar” denilerek atanan Zeki Alçın oldu.

 

 

Konuşması hitabeti yerinde olan Alçın, döneminde bilhassa Yenimahalle örgütü nezdinde disiplini sağlayamadı. Döneminde yapılan yerel seçimlerde Mansur Yavaş ve ekibi ile birlikte oluşturulan seçim koordinasyon kurulunda Ankara il örgütünün başı olarak koordinasyon başkanlığının kendisine verilmemesi Zeki Alçın’da büyük bir kırgınlık oluşturdu. Bu kırgınlığa yönetim kurulu içinde birliğin sağlanamaması da eklenince Zeki Alçın’a istifa yolu açıldı.
İlin olağanüstü kongreye gitmesi için istifa etti.

 

 

Genel Merkezin atadığı Yaşar Çatak başkanlığındaki yedi kişilik kayyum ili olağan üstü kongreye götürdü.

 

 

9.CHP Ankara il kongresinde Zeki Alçın’a karşı seçimi kaybeden Necati Yılmaz yapılan olağanüstü kongrede bu kez Ankara il başkanlığına seçildi.

 

 
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini yöneten Yılmaz örgütün içinde il başkanı olarak kendini tam manası ile ispat edemeden 7 Haziran seçimlerinde Milletvekili adayı olmak için Ankara il başkanlığından istifa etti.

 

 

Necati Yılmaz’ın il başkanlığından istifa etmesiyle boşalan koltuğa Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ankara il başkanlığına sanayici istiyorum iş adamı istiyorum” anlayışına uygun olarak önerilen OSİAD başkanı Adnan Keskin il başkanı olarak atandı.

 

 

Üye kayıt defteri elimde değil ama Adnan Keskin’in il başkanı olarak atandığında henüz parti üyesi olmadığı sonradan partiye üye kaydının yapıldığı çok yazıldı çok söylendi. Adnan Keskin’in atanması çok eleştirilse de ardında genel merkez var belediyeler var düşüncesiyle eleştiriler Keskin’i yerinden edemedi. Ankara 10.İl kongresinde İl Başkanlığına yeniden aday olan Keskin “Yerel seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin anahtarını Genel Başkanı’ma vermek için adayım” dedi ve genel merkezin desteği ile seçilmiş il başkanı olarak göreve ederken yukarıda verdiği sözü unutup Milletvekili adaylığı için Ankara il başkanlığından istifa etti.

 

 

 
Yerine yönetim kurulu içinden Rıfkı Güvener il başkanı olarak seçildi.

 

 

Adnan Keskin’in istifası ile art arda dört il başkanı görevlerinden istifa ederek ayrılmış oldu.

 

 

Genel merkez desteği arkamda kongreye tek olarak giriyorum diyerek 11.CHP Ankara il kongresinde konuşma gereği bile duymayan Ali Hikmet Akıllı kendini il başkanlığına öneren delegelerin yüzlercesinin oyunu alamadığı halde tek aday olmanın avantajı ile il başkanlığı onaylanıp göreve başladı başlamasına ama Ankara’da bir il yönetiminin varlığından bahsetmek mümkün olmadı.

 

 

14 Mayıs seçimleri öncesi İl yönetim kurulu üyelerinden bir kısmının aday olmak için istifası üzerine genel merkez İl başkanı Akıllı dahil yönetimini toptan görevden alıp yönetim kuruluna altı ek yaparak Ali Hikmet Akıllı’yı yeniden il başkanlığına atadı.

 

 

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığından günümüze kadar geçen sürede CHP Ankara il başkanlığında bir istikrarın bir verimin yaşanmadığı açıkça ortada.

 

 

Bunun nedeni yapılan kongrelere genel merkezin müdahil olması. Tek aday ısrarı çoğu zaman parti tabanı ile uyum sağlayamayan kişilerin il başkanı olarak kongre salonlarında onaylanmasına yol açıyor.

 

 

Aday olan her partili değerlidir kongre salonundan çıkan her il başkanı Ankara’yı temsil eder denilerek yukarıdan birilerinin müdahale etmemesi lazım.

 
Bu yolla 12-13 yıldır Ankara’da istenilen verimin elde edilmediği ortada.

 
O şunun adayı bu bunun adayı nedir. Yeterli imzayı bulan aday olsun girsin yarışa kararı delege versin.

 

 

Şimdi 23 Eylül’de CHP Ankara İlin 12.olağan kongresi var. Yerel seçimler öncesi önemli bir kongredir. Bu seçimi götürecek kucaklayıcı güler yüzlü “Ölü evinin yascısı Düğün evinin tefçisi” gibi sokakta yeri olan, Partiyi alanlara sürecek, sürükleyici, konuşması, bilgi birikimi, hedefi ve hayali olan gençliği olan biri il başkanı olmalı.

 
Bu özelliklerin hepsine değilse bile bir kısmına sahip olmalı Ankara CHP’nin yeni il başkanı.

 

 

Şu anda genel merkezin adayı genel başkan işaret ediyor diye seslendirilen Ümit Erkol ile ardında birkaç Milletvekilinin olduğu söylenen Sercan Çığın adaylar.

 

 

Geçen dönem şimdi Ankara Milletvekili olan Umut Akdoğan’ın ardında yüksek sayıda delege varken adaylığı imzalanıp kongreye aday olarak katılmasının önü genel merkezin isteği ile kesilmişti.

 

 

 

Bu kez umut ediyorum ki genel merkez birilerine böyle bir baskılama yapıp kongrede yaşanacak demokratik bir yarışın önünü kesmez.

 

 

 

Kongrenin yapılacağı Ulus’taki Atatürk Spor salonunda bu kez genel merkez dayatması ile sonuç alınır mı o konuda kesin olarak Evet demek mümkün değil. Nedeni genel merkezin taban üzerinde eskiden olduğu gibi yönlendirmede etkin olmaması.

 

Yunus BÜLBÜL X

 


Yazarın Son Yazıları:
CHP seçmeni sandığa küsmez
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler