Amaçları AKP’den kopan oylar!

Amaçları AKP’den kopan oylar!
7 Temmuz 2023 09:10

Gelecek ve Saadet Partisi, Meclis çatısı altında birleşti. DEVA ise dışarıda kaldı. Yeni ittifakın amacı AKP’den koparak Yeniden Refah’a giden oyları alabilmek.

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Millet İttifakı ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin yaklaşık bir buçuk aydır sürdürdükleri ortak grup çalışması sona erdi. DEVA’nın dışarıda kaldığı bir model oluşturan Saadet ve Gelecek Partisi, 20 milletvekili ile TBMM’de grup kurma kararı aldı. Böylece AKP, CHP, MHP, İyi Parti ve Yeşil Sol Parti dışında Meclis’in altıncı grubu kuruldu.

14 Mayıs seçimlerinde CHP listelerinden toplamda 35 milletvekili çıkaran üç partiden 15 milletvekiline sahip DEVA Partisi, grup kurma çalışmalarında iki parti ile anlaşamadı.

Edinilen bilgiye göre DEVA Partisi, diğer partilerden daha fazla olan beş milletvekiline karşılık kurulacak grupta bazı ayrıcalıklı taleplerde bulundu. Bu talepler üzerine masadan kalkan ilk lider, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu oldu. Ardından Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da anlaşma sağlayamayarak DEVA Partisi ile görüşmelerden ayrıldı.

 

 

Bu gelişmelerin ardından bu kez Gelecek Partisi ve Saadet Partisi arasında ortak grup çalışmaları ağırlık kazandı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun, “Teşkilatı olmayan bir partiye geçmek yerine mevcut partilerden birini kullanma” önerisi, Davutoğlu tarafından kabul edildi. Varılan anlaşma gereği 10’ar milletvekili bulunan iki partiden Saadet Partisi’nin ismiyle Meclis grubu oluşturulması kararlaştırıldı. Ancak bu grubun başkanlığına Gelecek Partili bir ismin geçmesinde mutabık kalındı. Bu kapsamda Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ın Saadet Partisi Meclis Grup Başkanı olması kararlaştırıldı.

Görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanmasının ardından iki parti lideri ortak açıklama yaptı. Meclis’in altıncı grubu olan Saadet Partisi Grubu’nun kurulma aşaması hakkında bilgi veren liderler, şunları söyledi: “Gelecek ve Saadet Partisi milletvekilleri 28. Yasama Dönemine birinci devre süresince Saadet Partisi bünyesinde bir grup kuracaklardır. Birinci devre sona erdiğinde partiler işbirliğinin şekli ve sürecini yeniden değerlendireceklerdir. Oluşacak grubun Grup Başkanı Gelecek Partisi adına seçilen bir milletvekili olacak, iki Grup Başkan vekilliğinin birisi Saadet Partisi milletvekilleri, diğeri Gelecek Partili milletvekilleri arasından seçilecektir. Grup oluştuktan sonra TBMM idare amirliği ve kâtip üyeliği gibi gruba tahsisi edilecek yeni siyasi makamlara, komisyon üyeliklerine ve diğer TBMM kadrolarına da ehliyet ve liyakat temelinde iki partiden adil bir şekilde görevlendirmeler yapılacaktır. “

 

 

MECLIS’LE SINIRLI DEĞİL

 

İttifakın amacı şöyle sıralandı:

 

 

•Geniş toplum kesimlerinin önüne daha güçlü bir alternatif koyabilmek,
•Siyasi yelpazedeki dağınıklığı giderebilmek,
•Muhalefetin TBMM’ndeki denetim gücünü artırabilmek,
•Genel seçimler sonrası oluşan alternatifsizlik duygusuna dayalı karamsar toplumsal psikolojiyi dağıtarak yeni bir umut ve vizyon dalgası oluşturmak,
•Yerel seçimlere hazırlıkları daha etkin şekilde yürütebilmek,
•Yanlış ekonomik politikaların yol açtığı yoksullaşma süreci ile büyük bir çoğunluğu açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılan halkımızın gür sesi olmak,
•Temel hak ve özgürlükler bağlamında siyasi çıkarları değil insan onurunu ve adaleti yücelten bir siyasi iklimin oluşmasını sağlamak,
•İktidarın kutuplaştırmaya, sloganlara ve kaba hakaret diline dayalı siyaset yöntemine karşı ortak aidiyet bilincine, akla, vicdana ve siyasi nezakete dayalı bir siyaset yöntemine öncülük edebilmek.