Almanya'nın gündemindeki ilginç dava

Almanya'nın gündemindeki ilginç dava
7 Ağustos 2013 12:58

Almanya’da Sahte raporla 7 yıl psikiyatri kliniğine kapatılan, 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlere ‘malzeme’ olunca tahliyesi kararlaştırılan 57 yaşındaki Gustl Mollath’ın başına gelenler ülkede büyük yankı uyandırdı.

Almanya’daki önde gelen televizyon kanalları; ARD, ZDF, RTL, Pro 7, N-TV, Deutsche Welle, Gustl Mollath’un haberine geniş yer verdi. Sahte raporla 7 yıl tutulduğu psikiyatri kliniğinden  kucağında elleriyle yetiştirdiği bir saksı çiçeğiyle ayrılan Mollath ‘adaletin kurbanı’ olduğunu söyledi.

Gustl Mollath, 2006 yılında eski eşinin kendisine şiddet uyguladığı iddiaları üzerine kliniğe kapatıldı. Mahkeme, Mollath’ın psikiyatri kliniğine kapatılmasına karar verirken, ‘Eski eşinin danışman olarak görev yaptığı HypoVereinsbank Bankası’nda milyorlarca euroyu bulan kayıt dışı işlemlere adının karıştığı’ iddialarını da ‘Paranoid ruh hali içinde dile getirildiği’ gerekçesiyle ciddiye almadı. Ancak, geçen 7 yıllık süre, içerisinde ‘Mollath’ın iddialarının özünde doğru olduğu ortaya çıktı.

DAVA YENİDEN ELE ALINDI

Regensburg Eyalet Mahkemesi 2 hafta önce davanın yeniden görülmesi istemini ele alırken Mollath’ın avukatlarının yanı sıra savcılığın da bu talebe katılmasına rağmen başvuru kabul edilmedi. Dosyanın gönderildiği üst mahkeme olan Nürnberg Eyalet Yüksek Mahkemesi, davanın yeniden görüşülmesi istemini yerinde buldu. Ayrıca, Gustl Mollath hakkında 2006 yılında alınan kararı geçersiz sayılarak sanığın en kısa sürede psikiyatri kliniğinden derhal tahliye edilmesine karar verdi.

Nürnberg Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin gerekçeli kararında, Mollath’ın eski eşine şiddet uyguladığına dair rapor ‘sahte’ olarak tanımlandı. Mahkeme heyeti, gerekçesinde, raporu imzalayan doktorun adının belgenin orijinalinde okunamayacak kadar küçük şekilde yazılmış olduğuna dikkat çekti.

POLİTİK MALZEME OLDU

Bavyera Adalet Bakanı Beate Merk, davanın yeniden görülmesini sağlamak için yaptığı girişimlerin hedefine ulaştığını belirtirken, Hıristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Merk, “Mollath’ın haksız yere psikiyatri kliniğine kapatılıp kapatılmadığına bundan sonra ilgili mahkeme karar verecek?” diye konuştu.
 
Bavyera eyalet başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer de mahkemenin yerinde bir karar verdiğini söyledi. Münih Belediye Başkanı Christian Ude, Mollath olayını ‘Bavyera’nın adalet kâbusu’ olarak tanımladı. 22 Eylül’de yapılacak genel seçimlere Sosyal Demokrat Parti’nin eyalet başbakan adayı olarak katılacak olan Christian Ude, Adalet Bakanı Merk’in tavrını eleştirdi. Ude, “Merk’in Mollath olayında kendisini özgürlük savaşçısı gibi sunmaya çalışması, son yılların en büyük tarihi çarpıtmalarından biridir” dedi.

Bavyera eyalet parlamentosunda olayı araştırma amacıyla kurulan komisyonun başkan vekili Florian Streibl ise Adalet Bakanı Merk’in görevden alınması çağrısında bulundu.