Almanya'da göçmenlerin gittiği okullarda kötü tablo

Almanya'da göçmenlerin gittiği okullarda kötü tablo
27 Temmuz 2013 10:40

Almanya’da yapılan son araştırma, göçmenlerin yoğun olduğu okullardaki öğrencilerin, kötü eğitim ve öğretim koşulları ile karşılaştığını ortaya koydu.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, eğitim sistemindeki ayrım tartışmalarına ilişkin Alman Vakıfları Göç ve Uyum Bilirkişi Konseyi’nin yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı. Araştırmada göçmenlerin yoğun olduğu okullardaki öğrencilerin, sık sık kötü eğitim ve öğretim koşulları ile karşı karşıya kaldığı görüldü. Bilirkişi Konseyi’nin Başkanı Jan Schneider, araştırmaya göre, özellikle büyük kentlerdeki göçmen öğrencilerin yüzde 70’inin, göçmen ağırlıklı ilkokullara giderken bu ilkokullara devam eden Alman öğrencilerin oranı ise yaklaşık yüzde 17 dolayında çıktığını söyledi. Araştırmada; Almanya’daki göçmen çocukların sık sık eğitimde tasnif yapılan okullara gittiğini ve hayatta başarılı olma şanslarının Alman çocuklarına oranla daha az olduğu görüldü.

Uzmanlar bir öğrencinin potansiyelini düşüren nedenin göçmenlerin ağırlıklı olduğu sınıf veya okullara gitmesi olmadığını ailenin sosyo-ekonomik koşulları ve çocuğun sınıf arkadaşlarının ortalama başarı düzeyinin bunda etkili olduğunu vurguladı. Araştırma, eğitim düzeyi yüksek anne ve babalar çocuklarını göçmenlerin ağırlıklı olduğu okullara göndermekten kaçındığını gözler önüne serdi.

Alman Vakıfları Göç ve Uyum Bilirkişi Konseyi Başkanı Jan Schneider, okullarda kültürlerarası açılımın sorunun çözümünde kilit rol oynayacağını söyledi.