AKP’li belediye 2013’te başlayan kentsel dönüşüm konutlarını teslim etmedi

AKP’li belediye 2013’te başlayan kentsel dönüşüm konutlarını teslim etmedi
7 Mart 2024 08:46

Cumhur İttifakı’nın vaatleri arasında konut vaadi iddialı bir yerde dururken, Gaziosmanpaşa’da 2013’te başlayan kentsel dönüşüm kapsamındaki konutların hâlâ teslim edilmediği belirtildi. Evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımları da ödenmedi. Mahkeme ise belediyenin şirketini sorumlu buldu ve tazminata hükmetti.

 

Fotoğraf: Gaziosmanpaşa Belediyesi

 

BirGün’den Kayhan Ayhan’ın haberine göre, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, yerel seçim vaatleri arasında 650 bin konut yapmayı sunarken, İstanbul’da AKP’li belediyeler eliyle yürüyen kentsel dönüşüm projelerinde ise yurttaşlar evlerine kavuşamıyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi ile 2017 yılında sözleşme imzalayan yurttaşların evlerinin yerine bir çivi dahi çakılmadı. Kira yardımı bile ödenmeyen yurttaşların açtığı davada mahkeme, belediyeyi sorumlu buldu.

 

 

Yıldıztabya Mahallesi’nden de birçok konutun yer aldığı alan kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edildi. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin iştirak şirketi GOPAŞ aracılığıyla birçok yurttaşın evi yıkıldı.

Bu alanlardan birisi de 121-124 pafta, bin 750 ada 9 parsel sayılı taşınmazın bulunduğu bölgeydi. 100’ün üzerinde ailenin yaşadığı söz konusu alandaki konut sahipleriyle 2017 yılında sözleşme imzalandı ve evleri yıkıldı. Aradan geçen yıllarda rağmen tek bir çivi bile çakılmadı. Yapılan sözleşmeye göre yatırılması gereken kira yardımları da düzenli bir şekilde ödenmedi. Bunun üzerine bir hak sahibi Gaziosmanpaşa 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. GOPAŞ, mahkemeye verdiği cevapta Belediye Meclisi tarafından yetkisinin iptal edildiğini kira yardımı alacağından ve kentsel dönüşüm işinden şirketin sorumluluğu olmadığını belirterek davanın reddini istedi.

 

 

Delilleri değerlendiren mahkeme ise riskli alanlarda yapılacak proje ve çalışmalarda ilgili GOPAŞ’ın yetkilendirildiğini, inşaat sözleşmesinin GOPAŞ ile imzalandığını ve kira yardımından da GOPAŞ’ın sorumlu olduğunu ve belediye tarafından yetkisinin iptal edilmesinin bu sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını belirtti. Mahkeme, bu nedenlerle davacı hak sahibine faiziyle birlikte 123 bin 975 TL ödenmesine, yatırılan 2 bin 161 TL harç ücretinin iade edilmesine karar verdi. Ailenin avukatı Bedirhan Güven, kararın binlerce kişi için emsal oluşturduğunu kaydetti. Güven, “Ailenin 2017’de 4 katlı binası yıkıldı. 4 aile kiraya çıktı. Aylık o bölgede ödemeleri gereken tutar 20 bin TL. Bu da toplamda aylık 80 bin TL ediyor. Belediye ve iştiraki bu süreçte yasal kirayı ödemedi. Buna istinaden açılan davada mahkemenin bu kararı vermesi sevindirici. Ancak hâlâ evlerinin ne zaman yapılacağını ve ne kadar kirada kalacaklarını bilmiyorlar. Sürecin takipçisiyiz. Bu şekilde binlerce yurttaş mağdur olmuş durumda. Yurttaşlar haklarını yasal yollardan arayabilirler” ifadelerini kullandı.