Akp Anketi Ve Kemalistler

Akp Anketi Ve Kemalistler
4 Ekim 2011 17:21

Önceki gün Sabah Gazetesinde AKP tarafından yaptırılan ankete göre son seçimlerde AKP'ye oy verenlerin kendilerini ideolojik olarak nasıl tanımladıkları anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu ankete göre yüzde 27.1 muhafazakar, 24.4 Türk milliyetçisi, yüzde 16.4 Atatürkçü-Kemalist, 7.2 Sosyal demokrat, 5.9 Liberal demokrat, yüzde 3 Ulusalcı ve 2.1 Kürt milliyetçisi olarak yanıt vermiş.



 Bu anketten elbette AKP'nin çıkaracağı çok önemli dersler olacaktır. Ancak daha da önemlisi ana muhalefet partisi CHP'nin bu anketten çıkaracağı derslerdir. Öncelikle CHP hiç bir Kemalist AKP'ye oy vermez ön yargısından kurtulmalıdır. Elimizde daha önceye ait bir veri yok ama CHP'de yaşanan kaset tertibiyle genel başkanlığı bıraktırılan Deniz Baykal'dan sonra AKP'nin oylarının yüzde 19 civarında Kemalist – Ulusalcı kesimlerden oy alması düşündürücüdür. Bilindiği üzere CHP son seçimlerde sosyal demokrat ve liberal söylemlere ağırlık vermişti. Buna karşın kendini sosyal demokrat ve liberal olarak tanımlayanlar AKP'nin yüzde 13'ünü oluşturmaktadır.



 CHP seçimlerden önceki söylem ve eylem değişikliklerinin partiye neler kazandırıp, neler kaybettirdiğinin bilimsel yollarla tespit etmeli ve acilen önlemler almalıdır. Görünen odur ki siyasal zigzaglar CHP'ye itibar kaybettirmektedir.


Yazarın Son Yazıları:
Vahdettin'in Sırdaşı Avni Paşa Neyi Anlatıyor?
Zübeyde Hanım ve Tenzile Erdoğan
Akp Anketi Ve Kemalistler