CHP’li Gök: Tedarik zincirindeki sorunlar düzelmedikçe gıda enflasyonu artacak!

CHP’li Gök: Tedarik zincirindeki sorunlar düzelmedikçe gıda enflasyonu artacak!
2 Şubat 2022 09:12

İstanbul’da yolların kapanmasına neden olan kar yağışı nedeniyle tedarik zincirinin bozuldu ve sebze-meyveye %20 zam geldi. İstanbul hallerinde ürün arzı düşerken zam oranı ise yüzde 50’ye çıktı.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na verdiği soru önergesiyle sorunu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Son günlerde ülkemizi etkisi altına alan soğuk ve yağışlı hava sebebiyle kapanan yollar tarımsal ürün arzında düşüşe sebep olmuş, sebze fiyatlarında yüzde 20 ila 50 oranında artış meydana gelmiştir. Patlıcan, fasulye ve kabak fiyatları yüzde 50 oranında zamlanırken salatalıkta fiyat artışı yüzde 66 seviyesini görmüştür. Mevcut ekonomik kriz koşullarında halkımızın alım gücüne göre yüksek fiyatlar ile satılan ürünlere söz konusu zamlar sonrasında yurttaşlarımızın erişimi imkânsız hale gelmiştir.

 

 

 

Tedarik zincirinin yeniden işler hale gelmediği sürece gıda enflasyonunun giderek büyümesi beklenmekte, şehirlerarası yolların ulaşıma tam kapasite ile açılması ile söz konusu ürünlerde fiyatların dengeleneceği öngörülmektedir. Ülkemizin tamamında ihtiyaç duyulan ürünlerin taşınabilmesi ve hedef şehirlere ulaştırılabilmesi için alternatif yöntemler geliştirilmesi gerekmektedir.

 

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Ocak ayı içerisinde olumsuz hava koşullarının etkisiyle kapanan yollar sebebiyle hedefine ulaşamayan veya gecikmeli olarak ulaşabilen sebze – meyve kamyonlarının sayısını açıklar mısınız? Söz konusu araçlarda taşınan ürünlerin çeşitlerini ve miktarlarını piyasa değerleriyle birlikte açıklar mısınız?
2. Ocak ayı içerisinde olumsuz hava koşullarının etkisiyle kapanan yollar sebebiyle sebze – meyve tedarik zincirinde ortaya çıkan sorunların tezgâha gelen ürünlerin fiyatlarına etkilerini illerimize göre açıklar mısınız?
3. Sebze – meyve tedarik zincirinde sorun yaşanmaması, taşıyıcı araçların zamanında hedeflerine ulaşması için neden gerekli önlemler alınarak kamyonların geçiş yaptığı yollar açık tutulmamıştır?
4. 2015 – 2021 döneminde, ocak ve şubat aylarında ülkemizde tüketilen sebze ve meyve miktarlarını ürün çeşitlerine göre, yıllık temelde açıklar mısınız?
5. Soğuk ve yağışlı hava koşullarının önümüzdeki günlerde devam edeceği tahmin edilmektedir. Olumsuz hava koşullarının gıda tedarik zincirini bozmaması için herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
6. Ülkemizde gıda tedarik zincirlerinin hava koşullarından etkilenmemesi için alternatif taşıma yöntemleri geliştirilmesi düşünülmekte midir?