İstanbul’un uyuşturucu raporu kanalizasyondan çıktı!

İstanbul’un uyuşturucu raporu kanalizasyondan çıktı!
31 Mart 2021 08:01

İstanbul’daki atık su arıtma tesislerinden alınan örneklerle yapılan analiz, kentteki uyuşturucu kullanım oranlarına ilişkin olarak önemli veriler ortaya koydu.

 

 

T24’ten Gözde Yel ve İsmail A. Yeniçeri’nin haberine göre 14 arıtma tesisinde yapılan araştırmaya göre İstanbul’da en çok kullanılan uyuşturucu türü esrar oldu. Listede esrarı, eroin ve kokain takip etti. Esrar kullanımında Silivri’nin bir bölümü, Büyükçekmece’nin sahil kesimi ve Çatalca’nın küçük bir bölümü öne çıktı. Gelir düzeyinin en düşük seviyede olduğu, Karadeniz kıyısındaki Arnavutköy ilçesi; eroin, metamfetamin ve kokain kullanımının en yoğun olduğu bölgede yer alırken; ait olduğu bölge, ekstazi ve esrar kullanımında da ön sıralarda yer aldı. İstanbul, dünya kentleriyle kıyasalanan listede de en çok esrar kullanan ülkeler arasında Bercelona’dan sonra, ikinci sırada geldi.

 

 

En çok esrar kullanıldı, İstanbul dünyada ikinci

 
Esrar, İstanbul’un en çok kullandığı uyuşturucu oldu. İstanbul; Barselona, Berlin, Münih gibi şehirlerin yer aldığı listede esrar kullanımında oransal olarak ikinci sırada yer aldı. Esrar satışı ve kullanımının legal olduğu Amsterdam, New York, Oslo gibi bazı şehirlerin esrar kullanım verileri ise listede yer almadı.

Listede dikkat çekici bir diğer nokta, Adana’nın esrar kullanımı oldu. İstanbul’un popülasyonunun yaklaşık 13’te birinin yaşadığı Adana’da kullanılan esrar miktarı neredeyse aynı olurken, Adana dünyada oransal açıdan 3. sırada yer aldı.

İstanbul’da esrardan sonra en çok kullanılan uyuşturucular eroin ve kokain olurken, en az kullanılan 3 uyuşturucu madde, sırasıyla amfetamin, MDMA (ekstazi) ve metamfetamin oldu.