3.Yargı paketi Meclis'te

3.Yargı paketi Meclis'te
31 Ocak 2012 12:35

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu’na sevk edilen 3. yargı paketi, TBMM’ye sunuldu. Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığınca işleme konuldu.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu’na sevk edilen 3. yargı paketi, TBMM’ye sunuldu. Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığınca işleme konuldu.

 

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanıp Bakanlar Kurulu’na sevk edilen 3.yargı paketi, TBMM’ye sunuldu.

Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı TBMM Başkanlığınca işleme konuldu.

 

DİJİTAL İMZA

 

TBMM’ye sunulan tasarıya göre, icra ve iflas dairelerince yapılacak her türlü icra ve iflas iş ve işlemlerinde Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) kullanılacak; her türlü veri, bilgi, belge ve karar, UYAP vasıtasıyla işlenecek, kaydedilecek ve saklanacak. Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmünde sayılacak ve söz konusu imza, elle atılan imza ile aynı ispat gücüne haiz olacak. Güvenli elektronik imza, kanunlarda bu imzayla yapılamayacağı açıkça belirtilmiş olan işlemler dışında, elle atılan imza yerine kullanılabilecek.

İcra ve iflas dairelerine yapılacak her türlü nakdi ödeme, Adalet Bakanlığınca uygun görülecek bankalarda icra ve iflas dairesi adına açılan hesaba yatırılacak. Haciz sırasında, borçlu veya üçüncü kişiler tarafından yapılan ödeme nedeniyle tahsil edilen paralar, en geç tahsilatın yapıldığı günü takip eden ilk iş gününün çalışma saati sonuna kadar banka hesabına yatırılmak üzere icra veya mahkeme kasalarında muhafaza edilecek.

 

EV EŞYASINA HACİZ YOK

 

Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedeni çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya, para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu her türlü eşya öğrenci bursları haczedilemeyecek.
Haczedilen taşınır mallar, masrafı peşinen alacaklıdan alınarak muhafaza altına alınacak. Alacaklı muvafakat ederse istenildiği zaman verilmek şartıyla, muvakkaten borçlu yedinde veya üçüncü şahıs nezdinde bırakılabilecek, üçüncü şahsın elinde bulunan taşınır mallar haczedildiğinde üçüncü şahsa yediemin olarak bırakılacak.
Hacizli malların satış ilanı elektronik ortamda da yapılabilecek. Teklif vermeden önce hacizli malın tahmin edilen kıymetinin yüzde 20’si nispetinde teminat gösterilecek.
Yabancıların Türkiye’de ikamet ve seyahatleri Hakkındaki Kanuna göre 1 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını, mülki amirlerin belirleyeceği “500-3.000 TL” arasında idari ceza olarak verilecek.

 

DANIŞTAY’DA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

Tasarıyla Danıştay üyeliği için aranan şartlar arasındaki 20 yıl kamu hizmeti gerekçesi, 12 yıla indirilirken, Danıştay’ın ilk mahkeme olarak baktığı bazı davalarda, İdari Mahkemelere devredildi. Ayrıca Danıştay Savcılığınca her dosya için görüş bildirme uygulamasına son verilecek. Bundan sonra sadece Danıştay Başsavcısının, Danıştay’ın ilk derece mahkemesi sıfatıyla baktığı davalar için davanın esası hakkında görüş bildirecek.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun gündeminde 2011 yılı sonu itibarıyla 6 bin dosya bulunduğu belirtilen Tasarının gerekçesinde bu dosyaların eritilmesi amacıyla, “Bu kurula katılan üyeler, 3 yıl boyunca burada çalışacak” ve heyetlere katılmayacaklar. Böylece 2-3 yıl içinde tüm kuruldaki dosyaların eritilmesi sağlanacak

 

ANKA