2021’de Almanya’ya İltica Etmek İçin Geçerli Sebepler

2021’de Almanya’ya İltica Etmek İçin Geçerli Sebepler
10 Ocak 2021 18:02

İltica, Almanya Federal Cumhuriyeti’nde korunan bir haktır. Dünyanın başka ülkelerinden şiddet, savaş ve terörden kaçan insanlar Almanya’da koruma altına alınabilirler. İltica prosedürü, iltica hakkı ve çeşitli koruma türleri ile Avrupa bağlamı hakkında bilgi BAMF (Federal göç ve mülteci dairesi) tarafından sağlanmaktadır. Almanya, iltica için geçerli sebepler BAMF büroları tarafından denetlenerek karara bağlanır. 2021 yılı itibariyle Almanya’da iltica için geçerli sebepler aşağıda verilmiştir.

 

Almanya’da İltica İçin Geçerli Sebepler

  1. Politik baskı altında bulunmak
  2. Irkı, uyruğu, politik görüşü, dini veya belirli bir sosyal gruba olan üyeliği nedeniyle hayatı veya özgürlüğü tehlike altında olan kişiler
  3. Terör örgütleri, çeşitli gruplar veya aile üyeleri tehdidiyle özgürlüğü tehlike altında olan kişiler
  4. Geldikleri yerde idam cezası, işkence, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye maruz kalmış kişiler.
  5. Hayatı veya kişisel bütünlüğü silahlı çatışmalar sonucu ciddi biçimde tehlike altında olan siviller

 

Yukarıdaki eylemelere maruz kalan kişiler için Almanya iltica için geçerli sebepleri oluşmakta ve sığınma başvuruları değerlendirilmektedir.

 

Almanya İltica  Şartları

 

Almanya’da iltica başvurusunda bulunabilmek için kişinin aşağıda verilen Almanya iltica şartlarını yerine getiriyor olması gerekmektedir.

  1. Öncelikle başvuru sahibinin Almanya Federal cumhuriyeti topraklarında olması gerekmektedir.
  2. Başvuruda bulunulması için Almanya Turist Vizesi ile ülkeye giriş yapılmış olması yeterlidir.
  3. İltica başvurusunda bulunabilmek için öncelikle tüm eyaletler genelinde kabul edilecek mülteci kayıt başvurusu yapılmalıdır.

 

 

Almanya İltica Rehberi

 

Almanya iltica rehberi niteliğinde hazırlanmış iltica sürecinin detaylarına aşağıda yer verilmiştir.

Öncelikli olarak Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi , iltica başvuru prosedüründe, başvuru sahibinin sığınma hakkına, mülteci korumasına, geçici korunmaya ve ulusal sınır dışı etme yasağına ilişkin şartların sağlanıp sağlanmadığını kontrol eder.

Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi’nin şubelerinden birisine iltica başvurusunun yapılmasının ardından, karar sonucu için bekleme süresi başlar.

Başvuru gerçekleştirilen ilk sığınmacı kabul tesisinde bulunmakla yükümlü olunduğu sürece, konaklama yükümlülüğü adı verilen durum söz konusudur. Konaklama yükümlülüğü kabul edilen tesisin bulunduğu yabancılar şubesinin bölgesinden arılanamayacağı anlamına gelir. Bu süre boyunca başvuru sahibi Almanya’da çalışma hakkına sahip değildir.

 

İltica prosedürünün incelenmesinden önce, başvuru sahibinin Dublin prosedürü ile başka bir Avrupa ülkesinde iltica başvurusu yapıp yapmadığı araştırılır. Bu şekilde Dublin bölgesi (AB, Norveç, İzlanda, İsviçre veya Liechtenstein dahil) adı verilen bölgede yapılan her iltica başvurusunun ilgili ülke tarafından kontrol edilip edilmediğinden emin olunur. Adı geçen ülkelerden herhangi birinde daha önceden kayıt yaptırıldıysa veya iltica başvurusunda bulunulduysa, büyük ihtimalle Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından yeni bir iltica hakkı koruması verilmeyecektir.

 

İltica başvurusu farklı bir ülkede işlenecekse, Almanya Federal Cumhuriyeti konu ülkeye devralma talebinde bulunur. Bunun uygun görülmesi durumunda, BAMF başvuru sahibine bu duruma yönelik bildirimde bulunur.

Başvuru sahibi bu kararın eline ulaşmasını takip eden 7 gün içerisinde idari mahkemeye başvurarak bu karara itiraz edebilir. Ayrıca mahkeme aracılığı ile sonuç hızlandırma başvurusu yapılabilir. Bu başvuru yapıldığı taktirde mahkeme kararı verilene kadar ilk başvuru ülkesine transfer gerçekleştirilmesi mümkün değildir ve başvuru sahibi bu süre zarfında Almanya’da kalır.

 

Almanya’ya gelmeden altı ay içerisinde farklı bir ülkeye iltica başvurusunda bulunulduysa sorumluluk iltica başvurusunu son yapılan ülkede kalmaktadır. Bu süre, belirli koşullar altında esnetilebilir.

 

İltica prosedürünün karara bağlandığı en önemli aşama, başvuru sahibiyle yapılan mülakattır. Mülakat randevu tarihinde, Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi tarafından çevirmen eşliğinde başvuru yapan kişinin şartlarının uygun olup olmadığına karar verilir.

 

Randevu esnasında, şahsi iltica talebini dile getirme imkanı bulunmaktadır. Bu nedenle, bu randevuya iyi hazırlanılması ve öncesinde bir avukattan danışmanlık almak oldukça önemlidir. İltica prosedüründeki mülakata ilişkin bilgilere asyl.net sitesinde bulunabilmektedir.

almanya-iltica-rehberi

Randevunun sağlık nedenleri veya geçerli diğer sebepler nedeniyle dolayı kaçıırlması durumunda, durumu anlatan yazılı dilekçe ile bildirilmesi gerekir. Mazeret göstermeden randevuya gelinmemesi halinde, başvuru reddedilebilir veya prosedürün durdurulma ihtimali doğar.

 

Mülakata dışarıdan birisinin katılması yasaktır; ancak Almanya iltica avukatı, Birleşmiş Milletler Mülteci Bürosu (UNHCR) yasal temsilcisi veya beyan edilmesi koşuluyla bir yakın ile birlikte mülakata girilebilmektedir. 18 yaşından küçük olan kişilere ebeveynleri tarafından eşlik edilir.

 

Mülakat sırasında iltica sebeplerini ve içerisinde bulunulan yaşam  koşullarının açıklanması için gerekli süre tanınmaktadır. Mülakatta başvuru sahibinin geçmişinde hangi koşullarda yaşadığı sorulmaktadır. Bunun yanı sıra, gelinen ülkeye geri dönülmesi durumunda kişiyi hangi tehlikelerin beklediği konusundaki unsurların da belirtilmesi  gerekmektedir. Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi’ndeki karar verme yetkisine sahip sorumlu kişi, çoğunlukla kişinin geldiği ülke ve yaşam şartları hakkında bilgi sahibidir.  Bu yüzden soruları doğru ve gerçeğe uygun olarak yanıtlamak önemlidir. Devlet dairesinden, polisten, veya hastanelerden alınmış fotoğraflar, evraklar veya sağlık raporları gibi delilleri bulunuyorsa, bu belgeler ibraz edilmelidir.

 

Hataları veya yanlış anlaşılmaları engellemek için tüm mülakat süreci tercüme edilir ve içeriği tutanak olarak tutulur. Konuşmanın sonunda, başvuru sahibi tutanağın ana diline çevrilmesini isteyebilir. Bu şekilde verilen beyanların düzeltme veya ekleme yapma imkanı doğar. Bu düzeltmelerin yapılabilmesi için başvuru sahibi mülakat tutanağını imzalamadan  önce çeviri talep etmelidir.

 

Mülakat sonrasında, Federal Göçmenler ve Mülteciler Dairesi’nde iltica başvurusu hakkındaki karar süreci yasal olarak başlamış olur.

 

Kişiler İçin Almanya İltica Prosedürü

 

Almanya iltica şartlarını sağlayan ebeveyni bulunmayan ve 18 yaşından küçük kişiler, hamileler, çocuğunu tek başına yetiştiren ebeveynler, işkence kurbanları, travma yaşamış kişiler, cinsiyet seçimi nedenleriyle baskı altında bulunan kişiler ve insan ticareti kurbanları gibi özel korunma ihtiyacı olan kişilerin Almanya iltica prosedürleri için öncelik sağlanmaktadır.

 

Almanya İltica Avukatı

Vizem.net Hamburg şubesi 1’i Türkçe bilen 4 farklı iltica avukatı ile çalışmaktadır. Tüm süreç için danışmanlık hizmeti verilmekte ve bu kişilerin vize başvurularından başlayarak her adım takip edilmektedir.

 

Bilgi ve Başvuru: 0850 241 1868