2 yılda 3 köprü 1 Avrasya parası uçtu

2 yılda 3 köprü 1 Avrasya parası uçtu
22 Kasım 2022 10:20

Ulaştırma Bakanlığı’nın 2023 bütçe görüşmelerine Deli Dumrul olarak ifade edilen Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine ödenen devasa paralar damga vurdu.

 

Fotoğraf: Reuters

 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, önümüzdeki yıl KÖİ için 54 milyar lira para ödeneceğini belirterek, “Müteahhitlere 54 milyar ödeyebiliyorsak bu parayla kendimiz köprüleri, otoyolları, hastaneleri yapabilirdik” dedi. HDP Milletvekili Garo Paylan da KÖİ’ye sadece 2 yılda bütçeden ödenen parayla Osmangazi, Yavuz Sultan Selim ve Çanakkale köprüsü ile Avrasya tünelinin yapılabileceğini söyledi.

 

 

2 YILDA YUTTU

 

 

HDP Milletvekili Paylan, KÖİ garanti ödemelerine bu yıl 3 milyar dolar, gelecek yıl da yine 3 milyar dolar ödeneceğini belirterek, “Sadece 2 yılda müteahhitlere ödenen 6 milyar dolarla Yavuz Sultan Selim, Çanakkale ve Osmangazi köprüleriyle Avrasya tünellerini yapardık. Üstelik bu tünel ve köprülerin tapusu bizim olurdu. Şimdi köprüler bizim mi? Değil. Daha yıllarca yandaş müteahhide para akacak. Üstelik bu köprülerden zenginler geçiyor, yoksullar sadece seyrediyor. İstanbul’dan İzmir’e araçla giden bin 200 lira geçiş parası ödüyor” dedi.

Durmuş Yılmaz da Karayolları bütçesinin yüzde 45’inin KÖİ ödemelerine gittiğini, bu oranın gelecekte daha da artacağını belirterek, KOİ modelinin bütçeyi esir aldığını söyledi. Gelecek yıl KÖİ için 54 milyar lira para ödeneceğine dikkat çeken Yılmaz, “54 milyar liraya hem hastane hem yol hem köprü yaparız. Müteahhitlere bu kadar borcu ödeyebiliyorsak büyük yatırımları da yapardık” dedi.

 

 

İŞTE HESAP

 
– Garo Paylan, Avrasya Tüneli ve Çanakkale köprüsünün 3 milyar dolar civarında paraya mal olduğunu bu paranın 2022 yılı KÖİ ödemelerine denk geldiğini söyledi. Paylan aynı şekilde Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerine ödenen 3 milyar doların da 2023’te yapılacak garanti ödemelerine karşılık geldiğini ifade etti.

 

 

ZAFER HAVAALANI İÇİN GARİP SAVUNMA

 

 

– 1.3 milyon yolcu garantisine rağmen 238 bin yolcunun geçtiği Zafer Havalimanı komisyonda, ‘tam bir fiyasko’ ifadeleriyle eleştirilirken Ulaştırma eski Müsteşarı olan AKP Milletvekili Habib Soluk’tan ilginç bir savunma geldi. Soluk, diğer havalimanlarından elde edilen gelirler dahil edilince artıda olduklarını belirterek, “Bu havalimanını devlet yapsaydı, şu anki ödemeden daha mı fazla, daha mı az ödüyordu hesaplayın” dedi. Ancak Soluk, sorunun yanıtını vermeden salondan ayrıldı.