101 milyon ton enkaz beklentisi!

101 milyon ton enkaz beklentisi!
24 Mart 2023 07:35

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Karahan, 101 milyon tonluk enkaz beklentisi olduğunu ve enkaz için onlarca döküm merkezi belirlendiğini söyledi.

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Maraş merkezli depremlerin tüm boyutuyla araştırılması için kurulan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu dün 5’inci kez toplandı. Toplantıda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyüp Karahan, depremin ardından yaptıkları çalışmaya göre, yıkım sonucunda 101 milyon tona denk düşen 46 milyon metreküp enkazın ortaya çıktığını belirtti.

Enkazla ilgili detaylı bilgiler veren Karahan, şu ifadeleri kullandı: “Hatay’da yaklaşık 16 milyon 562 bin metreküplük bir enkaz beklentimiz ortaya çıktı. Maraş’ta beklentimiz 6 milyon 883 bin metreküp, Antep’te 2 milyon 955 bin metreküp. Malatya’da bu rakam 11 milyon 845 bin ton. Urfa’da yaklaşık 903 bin metreküplük, Kilis ‘te 250 bin metreküplük, Adana’da 981 bin metreküplük, Osmaniye’de 1 milyon 78 bin, Adıyaman’da yaklaşık 4 milyon 202 bin metreküplük birer enkazdan söz edebiliriz. Diyarbakır’da bu rakam 1 milyon 356 bin.”

Enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü ve bu konuda uygun yerlerin belirlendiğini de kaydeden Karahan, “Hatay’da 15, Maraş’ta 23, Antep’te 14, Malatya’da 7, Urfa’da 5, Kilis’te 1, Adana’da 2, Osmaniye’de 4, Diyarbakır’da 1, Adıyaman’da 8 geçici döküm sahası belirlenerek çalışmalara başlandı” dedi.

 

 

ASBEST ASLINDA ZEHİRLİ DEĞİLMİŞ

 

 

Toplantıda enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ortaya çıkabilecek asbest konusunda da tartışmalı ifadeler kullanıldı. Komisyonun AKP’li Başkanı Veysel Eroğlu, asbestin zehirli olmadığını öne sürerek şunları söyledi: “Asbestle ilgili çok konuşuluyor asbest miktarı o kadar fazla değildir. Bir de ben geçmişte asbestle ilgili de araştırma yapmıştım. ‘Asbestli borular vesaire zehirli’ deniliyor, asbest esasen zehirli bir madde değildir ancak asbestin sebep olduğu hastalık ‘asbestoz’ hastalığıdır yani bu tozlar akciğere girdiği zaman akciğere yapışıyor ve asbestoz hastalığına sebep oluyor, ölüme sebep oluyor. Yani bunun bizatihi kendisi zehirli değildir, tozları zehirlidir.”