‘Ucuz kredi’ ile gaza basılınca vatandaşın borcu 720 milyar liraya ulaştı

‘Ucuz kredi’ ile gaza basılınca vatandaşın borcu 720 milyar liraya ulaştı
18 Temmuz 2020 09:29

Karantinada geçen nisan ayında 920 bin, mayısta 699 bin kişi ilk kez ihtiyaç kredisi kullandı. Normalleşme sürecinde ‘ucuz kredi’ ile gaza basılınca vatandaşın borçları 720 milyar liraya ulaştı.

 

 

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Google Arama Trendleri raporu, corona virüsünden dolayı evde kaldığımız günlerde Türkiye’de ‘ihtiyaç kredisi’, ‘kredi başvurusu’ ve ‘enflasyon’ aramalarının yükselişe geçtiğini ortaya koymuştu.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin aylık raporu bu aramaların hiç de boşa çıkmadığını gösterdi. Nisanda ilk kez ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısı 920 bin kişi ile rekor kırdı, mayısta bu sayı 699 bin kişi daha eklendi. 1.6 milyon kişi karantinada geçen iki ayda adeta bankalara akın etti.

Haziranda da son hız devam eden ucuz kredi politikasıyla 720 milyar liraya ulaşan hane halkı borçlarında, tehlikenin boyutu arşa çıktı. Hane halkının bankalara olan borcu sene başında 580 milyar liraydı.

İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Günçavdı, geri ödenemeyen kredilerin yaratacağı finansman sorununun artık bir olasılık olmaktan çıktığını belirterek eylül, ekim aylarından sonra ciddi bir problem olarak ortaya çıkabileceğini belirtti.