MİT CHP’yi karıştırıyor olsa bile…

MİT CHP’yi karıştırıyor olsa bile…
23 Kasım 2014 17:30

Birkaç gündür haber de veremeden yazamadım, acil bir işim çıktı ve uzun sürdü.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Bir de önce Selvi Kılıçdaroğlu’nun annesinin vefatından dolayı üzüntülerimi belirteyim, Allah rahmet eylesin. Anneler çok değerlidir.

 

 

Şimdi gündeme gelirsek…

 

 

Kılıçdaroğlu birkaç gün önce MİT içinde bir grubun CHP’yi karıştırmak üzere görevlendirildiğini, görevlerinden birinin de CHP’nin Alevilerin ve Kürtlerin partisi olduğu yönünde bir algı yerleştirmek ve CHP’yi parçalayarak bölmek olduğunu söyledi ve, “Bilhassa da CHP içindeki ulusalcı arkadaşları böyle bir tuzağa düşmemeleri için uyarıyorum” dedi.

 

 

MİT içinde bir grubun CHP’yi karıştırmak üzere görevlendirilmiş olduğundan şüphe duymuyorum.

 

 

Kılıçdaroğlu da bu sözleri ciddi bilgilere dayanarak söylüyor, burası da belli.

 

 

Ve, bu duruma herkesin dikkat etmesi gerektiği de belli.

 

 

Yalnız birşey daha var dikkat edilmesi gereken…

 

 

O da şu ki…

 

 

CHP üzerinde dönen oyunları etkisiz hale getirmenin en önemli yolu partiyi iç bir sağlamlığa ve bu sağlamlığı oluşturacak parti içi mekanizmalara kavuşturmak.

 

 

Bunun için de çok yoğun ve demokratik bir parti içi istişare ve toplantı sistemi lazım.

 

 

Bakın, salı günleri grup toplantısı oluyor ya…

 

 

Bu toplantılar parti içi ilişki ve iletişim açısından sıfır.

 

 

Ki, parti içi eşitlik ve demokrasiye de çok aykırı zira genel başkan kürsüye çıkıp, konuşurken parti üyeleri ile okul müdürü ile öğrenci gibi bir asimetrik ilişki kuruyor.

 

 

Zaten de birçok kişi de orda genel başkanın gözüne girmeye, ceketini ilikleyip, önünde eğilmeye vs. çalışıyor.

 

 

Oysa demokratik ve modern bir iç işleyişe sahip bir siyasi partide parti genel başkanı diğer parti üyelerinin müdürü konumunda değildir.

 

 

Örneğin Avrupa’daki sosyal demokrat partilerde genel başkanlar da parti için toplantılara diğer üyelerle aynı düzeyde katılır ve diğer üyelerin sorularına onlarla eşit bir hizadan cevap verir ve genel başkan tüm diğer üyeler ve parti fonksiyonerleri ile tüm siyasi konuları eşit bir düzeyde tartışır. Bu parti içi toplantılarda herkes konum olarak eşittir.

 

 

Çünkü bu eşitlik olmazsa ve parti üyeleri genel başkan karşısında ezik büzük ceket iliklerse doğru, samimi, gerçek ve sorun çözücü bir konuşma, tartışma gerçekleşemez.

 

 

Sorunlar halının altına itilir ve parti içten içe kaynayarak sürekli gerilim ve dedikodu üretilir.

 

 

Bir de şöyle çok önemli bir husus var…

 

 

Parti içi sorunları olanların genel başkanla ikili görüşmeleri de sorunları çözmez, herşeyin parti içi toplantılarda eşit bir hizada konuşulması gerekir.

 

 

Şimdi mesela, bu son dönemde partiden ayrılan Emine Ülker Tarhan ve ihraç talebiyle disipline sevk edilen Süheyl Batum Kılıçdaroğlu ile birkaç kez biraraya gelip konuşmuşlar.

 

 

Fakat bu konuşmaların sorunu çözmediği görülüyor zaten.

 

 

Ki, bu tür ikili görüşmelerde bu tür sorunlar çözülmez.

 

 

Çünkü genel başkan ile bir partili arasındaki konuşma politik içerikli sorunları çözme ve/veya bu sorunlara rağmen partinin içinde kalmanın altyapısını sağlama niteliğine sahip değildir.

 

 

İkili görüşmelerde genel başkan sorunu kendi doğrultusunda baskılamaya çalışır, sorunu olan partili ama bu durumdan tatmin olmaz ve kendisini sıkışmış hisseder.

 

 

Doğru olan her partilinin konuşmak istediği siyasi meseleleri geniş katılımlı parti içi toplantılarda anlatması, kendisinin sorun olarak düşündüğü ve gördüğü şeyleri diğer parti üyelerine de anlatabilmesi, diğer parti üyelerinden gelecek tepkileri görmesi, süzmesi, sorun olarak gördüğü şeyleri gören başka partililerin de olduğunu görmesi ve bu şekilde kendini yalnız hissetmemesi, ayrıca da genel başkanın herkesin eşit olarak tartıştığı toplantılarda sorun olarak görülen konular hakkında açıklama yapmaya zorlanmasıdır.

 

 

İnsanlar demokratik mekanizmalar ile zorlanmazsa her ortamda kolaya ve kendini korumaya, diğer sorunları 2. plana atmaya meylederler.

 

 

Bu nedenle her siyasi yönetici de parti içi demokratik mekanizmalara maruz kalmak durumundadır.

 

 

Dolayısıyla CHP’lileri MİT açısından uyarmak çok doğru ama CHP’nin parti bütünlüğünü sağlayacak asıl şey, bu anlattığım parti içi mekanizmaları acilen hayata geçirmek.

 

 

SÜHEYL BATUM DA İŞTE BU NEDENLE İHRAC EDİLMEMELİ

 

 

Süheyle Batum da işte, parti içi iletişim mekanizamları olmadığı için, Süheyl Batum’a parti içinde diğer üyelerle konuşup, tartışma imkanı veren bir sistem sunulmamış olduğu için partiden ihrac edilemez.

 

 

Batum’u kameralar karşısında ileri giden açıklamalar yaptı diye suçlamadan önce, ona parti içinde genel başkanla eşit bir hizada tüm üyelerle olayları konuşup, tartışacak imkanın verilmiş olması gerekirdi.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Demek ki bir değişiklik yok
Özgür Özel’i yakından tartmak istiyor
Almanya Cumhurbaşkanı ve İmamoğlu