Meme Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi

Meme Kanseri Belirtileri Ve Tedavisi
15 Şubat 2019 08:27

Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve memelerin lobutlarında ya da memedeki süt drenaj kanallarında bulunan süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Meme kanseri kadınlarda görülen kanserin %33’ünü oluşturuyor. Tüm kanser hastalarının ise %20’sini tehdit etmektedir. Meme kanseri erkeklerde de görülmesine rağmen kadınlara nazaran görülme sıklığı oldukça nadirdir. Her 100 kadına karşın bir erkekte görülmektedir.

 

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

 

Meme kanseri belirtileri arasında en belirgin gözlemleme yöntemi, meme elle kontrol edildiğinde bir kitlenin ele gelmesidir. Bunun dışında radyoloji görüntüleme teknikleri ile görüntülemesi yapılabilmektedir. Memede kitlenin belirlenmesi, meme dokusunda değişiklik meydana gözlenmesi, göğsün kızararak damarlarda bir artış gözlemlenmesi, memede kanlı akıntı olması ve koltuk altı lenf bezinde el ile muayene sırasında minik top kitlelerin hissedilmesi gibi belirtiler meme kanserinin belirtileri arasındadır.

 

Meme kanseri belirtileri ortaya çıkmadan yapılan müdahale, olabilecek bir meme kanseri riskini azaltmakta büyük rol oynamaktadır. Meme kanserinde erken tanı, hayati değer taşımaktadır. Erken tanı sonucu hastalığa erken müdahale edilerek olumsuz sonuçlar en aza indirme şansı artmaktadır.

 

40 yaş öncesinde ultrasonografi, 40 yaş sonrasında ise iki yıllık aralarla mamografi kontrollerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Meme kanseri belirtileri arasında en çok elle yapılan muayene sonucu kitleye rastlanmasıdır. Bu nedenle kadınlar göğüslerini el ile muayene etmelidirler. Bunun dışında iç çamaşırda kan görülmesi, meme dokusundaki damarlarda kalınlaşma, dokuda çökmeye benzer değişiklik gözlendiği zaman bir uzman hekime başvurulmalıdır.

 

Meme Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Hastalık evresine, hastanın özelliklerine ve genel sağlığına bağlı olarak tedavi seçenekleri bir veya birden fazlası olabilir. Standart meme kanseri tedavisi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Cerrahi Tedavi
  • Radyoterapi (Işın tedavisi)
  • Kemoterapi (İlaç tedavisi)
  • Hormonoterapi (Hormon tedavisi)

 

Hastalık ve tedavi yöntemleri hakkında https://www.drozdogan.com/ sitesi üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.