Hıyarın faydaları

Hıyarın faydaları
4 Haziran 2012 09:17

Yıl 1997 – 1998 Avusturalya – Queensland eyaleti – Bundaberg şehri: Bundaberg: Modern tarım uygulanan bir bölgedir. Bundaberg de şeker kamışı tarımı önde yer alır.

Şeker kamışına dayalı üç adet şeker fabrikası var. Ayrıca Passion (Çarkıfelek meyvası) fruit, kokteyl domatesi, Choko vegetable (Dikenli kabak) ve patates üretimi ağırlıklıdır. Bundaberg de şeker fabrikalarında üretilen etil alkol’ün stoklama sorunları ile karşılaşmaları münasebetiyle, fazla alkolü nasıl değerlendirebiliriz diye, yeni arayışlar başlamış ve dünyaca ün kazanmış Bundaberg Ginger beer’in bulunmasına vesile olmuştur. Ayrıca etil alkolün tıbbi (Halk hekimliği) tedaviler için, bitki, sebze ve meyva tentür çeşitlerinin hazırlanmasında fırsatlar ortaya çıkmıştır. Vatandaşlar tentürleri Dr. kontrolünde, kullanarak bu vesile ile, kimyasal içerikli ilaçların kullanılması asgariye düşmüştür.
 
    Bundaberg de Çanakkale savaşına katılan bir Anzaklı’nın torunuyla tanıştım ve Türklere karşı büyük bir sevgisi olan, Alexis Poche, dedesi nin bir vasiyetini bana şu şekilde anlattı. Dedesi şunu demiş oğlum bir Türk ile karşılaştığın zaman, tasarrufların dahilinde, maddi ve manevi desteğini esirgeme; Çanakkale savaşında Türkler ile ilgili söylenenlerin tam tersini gördüm ve Türk Milleti dünya’nın en misafir perver milletidir. Buna bizzat ben şahit oldum. Türkiye’yi ve Türk Milletini çok seviyorum.
    Sn. Poche’ nin Choko vegetable (Dikenli kabak) kullanması dikkatimi çekti ve Choko’yu soyup kabuklarını yüzüne sürüyordu, ayrıca Choko’yu bal ile ye dedi ve bal ile yenir mi diye tepki gösterdim, israr edince yemeye başladım yedikçe iştahım açıldı, sn. Poche dedi, çocuklar hıyarı bal ile yerse daha faydalı olur ve çocuklarda bağırsak tembelliğini önler.

HIYAR: Kabakgiller ailesinden olan hıyar, meyvası yenen bir sebzedir.
İÇERDİĞİ MADDELER VE TABİATI:
TABİATI: İkinci derece soğuktur, yaştır.  VASIFLARI: A, B, C. vitaminleri, kükürt, kireç ve manganez bulunur. Ayrıca 100 gr. hıyarda: 0,5 -0,7 gr.protein; 0,2 – 0,3 gr. yağ; 08 – 11 karbonhidrat; 95 – 97 gr su vardır ve ancak 8 kalori verir.

Hıyar çok sulu bir bitkidir, sade yendiği gibi salatası, turşusu ve yoğurt ile cacığı da yapılır. Serinletici ve cilde yumuşaklık verici özelliği de vardır. vücuttan toksileri atar ve insana hafif uyku verir. Ayrıca erkeklerde prostat sorununu asgariye indirir. Prostat sorunu olanlar, bir kilo hıyarı iyice yıkayıp, bütün olarak memba suyu ile kaynatıp süzüp suyunu su yerine kullanın ve haşlanmış hıyarı da bir kerede soymadan yiyin, prostata olan şifasına hayret edeceksiniz. Haşladığınız hıyar; kimyasal gübre ile yetiştirilmemiş olmalıdır!

NERELERDE KULLANILIR:
Zehirlenmelerde, hafif ateş yükselmelerinde, romatizmal rahatsızlıklarında kullanılır. Hıyar yüzdeki buruşukluk ve çatlakları gidermek için bulunmaz doğal, bir veliniymettir. Çatlak ve kırışıklıkları gidermek için, hem pratik, hem doğal, hem ekonomik ve hemde etkili bir krem tarifi: 100 gram ağartılmış tatlı payam (badem) robotta iyice ezilir, taze olarak hazırlanan 500 gram salatalık suyu ilave edilir. Hazırladığınız kremi 5 – 7 dakika kaynatıp süzdükten sonra 500 gram gıda (Etil) alkol ve 5 gram gül suyu ilave edip, hazırladığınız losyonu cam bir kavanoza koyun, akşam ve sabah yüzünüze yedirerek sürün, hazırlanan losyonu bitinceye kadar düzenli kullanın. Losyon kullanımı bittikten üç hafta sonra yüzünüzde ki değişikliklere hayret edeceksiniz.
    Not: Bu losyonu, vücudunuzda ki, kaşıtılarda da güvenle kullanabilirsiniz.
    SARILIK TEDAVİSİ: 700 – 800 gram iyice sararmış ve katlaşmış hıyar, iyice yıkanıp kabuğu ile katı meyve sıkacağında suyunu çıkarıp, bal veya şeker ile tatlandırıp aç karnına, sabah ve akşam yatağa girmeden önce bu suyu, sarılık hastalığı geçinceye kadar içmeye devam edin. Sarılık hastalığının en doğal ilacıdır. Tecrübe edilmiştir.
 
Hıyar ile ilgili bir hatıramı sizlerle paylaştım: Harran ovasında Hıyarı (Salatalık) yeterince yetiştirip faydalanabiliyormuyuz sorusu karşıma çıkıyor? Ne yazık ki, bu sebze’ nın ekimi düzenli yapılmıyor. Yılda en az iki defa ekme imkanımız varken; bu imkanı kullanıp, sağlıklı bir yaşam elde etmemiz sözkonusudur. Harran ovası meyvecilik bakımından halen mahrumiyeti yaşamaktadır. Mahrumiyetin sebebi nedir? Sebebi tembelik, geçici memnuniyetlere odaklanmak ve güncel düşüncenin hakim olmasından kaynaklanmaktadır. Şanlıurfa Türk İslam kültürünün ilk sıralarda yer aldığı bir vilayetimiz’ dir. Türk İslam kültüründe tembellik diye bir kavram yoktur. Bunun bilincinde olursak; Cenab-ı ALLAH bizlere huzur ve bereket verir.
      Bazı ihanet şebekelerinin amacı, Yüce Türk İslam alemine tembellik kültürünü aşılamaktır. Yüce Türk İslam aleminin ruhunda üreticilik (Yenilik) vardır.
      Not: geçici memnuniyetlik demek? Türkiye’nin ve Harran ovası’nın, gelecekteki protein (Temel gıda hammaddesi) sorunlarının teminat altına alınmasını engellemektir.  Yüce Türk İslam alemi ve Harran ovası halkı olarak bunun bilincinde olup, şimdiden önlemlerimizi almalıyız.
      Menfaatler müşterek olunca bunun adı dostluk olmamalıdır? Türk Milleti, her zaman hakikatın yanındadır.

 Ey Yüce Türk İslam alemi ve Harran ovası halkı ! Bu yazıyı yazıp sizlerle dertleşip, stresinizi asgariye indirme duygusunu, üretim ve yenilik zihniyetini hafızalara yerleştirmektir. ALLAH’ın, Başarısı ve Selamı üzerinize olsun.
Vatan Şehitlerini ve nesli tükenmiş tüm müslümanları Rahmetle, Gazileri Minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.
 
   HADİS-İ ŞERİFLER:
     1- Ne mutlu bilginlere, ne mutlu ibadet edenlere; yazıklar olsun sokaklarda başı boş gezenlere. C. 11, s. 45.
     2- Bilgin kişinin sermayesi kibiri terketmektir. K. 11, s. 58.
     3- Bilgiyi yazın da yitirmeyin. C. 11, s. 73.
     4- Dinin hükümlerini bilmeden ibadet edip duran kişi, değirmen döndüren eşeğe benzer. C. 11,  s. 171.
     5- Kıldığı namaz, kimi kötülükten, fenalıktan çekmiyorsa o namaz onu ancak Allah’tan uzaklaştırır. C. 11, s. 166.
 
Kaynakça: Hz. Muhammed ve hadisleri. Okat yayınevi Kasım 1964 (Abdulbaki Gölpınarlı)  
1997 – 1998 yılları Numan Aladağ’ın, Avusturalya (Okyanusya) gezi ve kaynak kişilerlle sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun