Hani adaylar altı ay önceden belirlenecekti? CHP hâlâ ne yapıyor?

Hani adaylar altı ay önceden belirlenecekti? CHP hâlâ ne yapıyor?
7 Aralık 2018 12:41

SEÇİMLERE 3.5 ay kal kaldı. CHP’de Kılıçdaroğlu karar verici olmak istiyor ancak bir yandan da ‘tuzakları’ı aşmak zorunda. AKP aday tespitini tamamlamış gibi… CHP ‘yine geç’ kaldı. Hani adaylar altı ay önceden belirlenecekti? Hani gençler ve kadınlara geniş yer verilecekti?

 

 

Yalçın Bayer / Hürriyet

 

CHP, bu isimleri şimdiye kadar belirleyemez miydi?

CHP hâlâ ne yapıyor?

Üç yöntem uyguluyor:

1- Kamuoyu araştırması… Metropol, Konda ve Prof. Dr. Sencar Ayata’nın şirketi yoğun şekilde çalışıyorlar. Hazırlayacakları raporları Kılıçdaroğlu’na verecekler. Burada etkili isimler ortaya çıkabilir.

2- Milletvekillerinden oluşturulan gruplar, illerde örgütü dinliyorlar.

3- Kılıçdaroğlu, sendikalar, baro, işverenler örgütleri, kadın örgütleri gibi STK’ların görüşlerine önem veriyor.

Genel Başkan bu konuda ‘kandırılmak’ istemiyor. Bazı milletvekillerinin, kendisine destek verecek adayların ismini öne çıkartırken, ‘partinin kazanması’ olgusu dışında hareket etmeleri lideri kızdırıyor.

İzmir’de Büyükşehir için kadın aday olabilir mi? Bazı isimlerle konuşuluyor ama ortaya çıkan belirgin bir isim yok. Menemen’den adaylık başvurusunda bulunan eski Seyrek Belde Belediye Başkanı Nilgün Uçar, İzmir’de beş kadın adaydan biri… “İzmir’de bir köyde bir belediye yaratmış, 17 yıl çaba göstermiş, bir üniversite kazandırmış, serbest bölge kurdurmuş, hiç hırsızlık olmamış… Dürüst çalışmış, ortak akılla çalışmış, mantıklı ve makul bir kadının hiç değeri yok mudur? Ben mücadele ediyorum. Keşke önseçim olsaydı.”

CHP, oyunun kuralları olmayan bir arenada mücadele ediyor.

Seçmenlerin yarısı kadın… Adaylık başvurusunda bulunan kadınlar niye değerlendirilmiyor? Bunları erkek adaylar mı engelliyor?

Kadınlar üzerine oynamak gerekiyor.

– TÜRKİYE’de 1398 belediye var. Kadın belediye başkanı 39; 8’i AKP’li, 6’sı CHP’li, gerisi HDP’li; MHP’nin ise yok… Ne yazık ki kadınlar eskisi gibi mücadele etmiyor.

– İSTANBUL, Ankara ve İzmir, genel oyların yüzde 31-32’sini oluşturuyor. Üç ilde 3 puanlık artış, genel oylamada yüzde 1’i kapsıyor.

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/yalcin-bayer/kuralsiz-arenada-sikintilari-basladi-chp-yine-gec-kaldi-41043542