CHP’li Erkan: THK uçakları varsa neden kullanılmamaktadır?

CHP’li Erkan: THK uçakları varsa neden kullanılmamaktadır?
3 Eylül 2015 12:05

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydan, geçen hafta Mudanya İlçesi’nde çıkan ve 50 hektarlık alanın küle dönmesine neden olan yangını, soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı. Aydın, yangının çıkış nedeni ve geç müdahale ile ilgili iddiaları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlamasını istedi.

 

 

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, verdiği önergede orman yangınının geç saatlere kadar söndürülemediğini ve müdahalede çok geç kalındığını iddia etti. Yangın söndürme helikopterleri ve yangın söndürme uçaklarıyla ilgili ortaya atılan bazı iddiaları da soran Aydın, “2011 yılında yabancı bir firma Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçak ihalesinde yeterli görülmeyip elenmişti. Garip, ama Sağlık Bakanlığı’nın yeterli görmediğini Orman Genel Müdürlüğü yeterli gördü! Bu firmanın Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen ihalede yeterli görülmesinin sebebi nedir?” dedi.

 

“Kiralanan yangın söndürme helikopterlerinin ve uçaklarının ücretlerinin uçtukları saate göre ödendiği, bu nedenle daha fazla uçup para alabilmek için bu helikopterler ve uçaklar yangın büyümeden uçuşa başlamadıkları doğru mudur?” diye soran Bursa Milletvekili şu soruları yöneltti:

 

“Milli kurumumuz ve gururumuz olan THK yangın söndürme helikopterleri ve yangın söndürme uçakları bulunmakta mıdır? THK uçakları varsa neden kullanılmamaktadır? Geçtiğimiz yıllarda THK yetkililerinin, ‘Orman Bakanlığı’nın belirleyeceği bir fiyattan biz bu işi yapmaya hazırız’ dediği halde ihalenin kendilerine verilemediği doğru mudur? Bursa’da yaşanan orman yangının çıkış nedeni nedir? Kaç hektar orman zarar görmüştür? Yangına İhbar alındıktan ne kadar sürede havadan müdahale edilmiştir? Geç müdahale yapıldığı doğru mu dur? Yangında zarar gören vatandaşların zararları nasıl tazmin edilecektir?”

 

Kaynak: BURSA, (DHA)