Bilim Kurulu üyesi sigara içenleri Koronavirüs konusunda uyardı: Onlarda daha ağır tablolar görülebilir

Bilim Kurulu üyesi sigara içenleri Koronavirüs konusunda uyardı: Onlarda daha ağır tablolar görülebilir
23 Mart 2020 09:43

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Firdevs Aktaş, sigara içenleri koronavirüs konusunda uyardı. Aktaş, “Sigara içenlerde virüs üst solunum yollarında kalmayıp alt solunum yollarına geçerek daha ciddi zatürre oluşturabiliyor yani onlarda daha ağır tablolar görülebilir” dedi. Aktaş, su içmenin de önemine dikkat çekti.

 
Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Firdevs Aktaş, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. Aktaş, koronavirüs ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.

 

 

“TEKRAR HASTA OLMA OLASILIĞI VARDIR”

 
Koronavirüse yakalanan bir kişinin tekrar virüse yakalanıp yakalanmayacağına ilişkin, Aktaş, şöyle dedi:

“Koronavirüs değişken bir virüs, genellikle RNA virüslerinin bu özelliği vardır. İyi bir bağışıklık bırakmaz. Aşısının yapılması da zordur. Aşı bağışıklığı da çok güvenilir değildir. Onun için koronavirüs geçiren bir kişi toplumda virüs dolaşıyorsa tekrar hasta olma olasılığı vardır ama bu olasılık da düşüktür.

Hastalardan bulaşma riski çok yüksek. Sessiz geçirebilir. Hastaların çalışmaması özellikle çok önemli.

 

 

“1 METREDEN YAKIN TEMAS UZUN SÜRE BİRLİKTE OLMAK BUNLAR RİSK TAŞIYAN ŞEYLER”

 
El hijyeni hep vurguladığımız, kısa süreli temaslar daha az risk taşır, tesadüfü temaslar aynı ortamda uzun süre birlikte olmak yani onların saatleri önemli olabilir, yakın temas kavramı çok önemli, 1 metreden yakın temas uzun süre birlikte olmak bunlar risk taşıyan şeyler bir hastayla, virüs taşıyan biriyle.”

 

 

SOKAKTAN EVE GELDİĞİMİZDE KIYAFETLER YIKANACAK MI?

 
Sokaktan eve girildiğinde kıyafetlerin yıkanması gerektiğine yönelik açıklamalara da Aktaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu tür söylemler oldu hep söylüyorum insanların hastalık oluşturabilmesi için bir virüsün belirli bir sayıya erişmesi lazım. Onun için sokağa gittiniz, öyle geldiniz hemen virüsler üstünüzde hastalık oluşturacak şekilde değildir. Onun için çok bence sınırı aşmış bir açıklama diye düşünüyorum. Yerlerden de hastalık bulaşmaz. Biz enfeksiyon bulaşığında yerleri, duvarları çok önemsemeyiz, el değen yerler önemlidir. Onlara ağırlık vermek lazım. Tabii ev giysileriniz değişik olabilir. Ben çok anksiyete oluşturduğunu biliyorum özellikle annelerde ama böyle bir şey söylemek mümkün değil.”

 

 

SİGARA İÇENLERİ UYARDI

 
Sigara içenlere de Aktaş, “Sigara içenlerin biliyorsunuz bir virüs alındığında ilk defans bu solunum yollarındaki tüylü epital hücresidir. Bu tüylerin fonksiyonları azalıyor ve daha kolay giriyor sigara içenlerde virüs üst tarafta kalmayıp üst solunum yollarında kalmayıp alt solunum yollarına geçerek daha ciddi zatürre oluşturabiliyor yani onlarda daha ağır tablolar görülebilir” uyarısını yaptı.

 

 

ÇOK SU İÇMEK İYİ MİDİR?

 
Çok su içilmesi yönündeki tartışmalara da Aktaş, şu yorumu yaptı:

“Bütün enfeksiyon hastalıkları için bu geçerlidir. Bir kere özellikle yaşlılarda sınırda olan bir böbrek fonksiyonunu susuz kalarak bozmamak gerekir. Hele ateş gibi öksürük gibi solunum salgılarının çok fazla olduğu bir hastalıkta sıvı yetersizlikleri olabilir. Sıvı almak iyidir. Öksürüğü de rahatlatan bir işlemdir. Hastalıkta görülebilen böbrek yetmezliği gibi yan etkileri de önlemek için iyi bir sıvı alımı uygundur.”