Aksaray’daki otizmli çocukların aileleri konuştu: Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda çocuklarımız arka kapıdan sokuluyor

Aksaray’daki otizmli çocukların aileleri konuştu: Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda çocuklarımız arka kapıdan sokuluyor
7 Kasım 2019 18:48

Aksaray Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda bir grup veli, okuldaki özel eğitim sınıfının kapatılması için hafta başından bu yana eylem düzenliyor.

 

 

 

Fundanur Öztürk / BBC Türkçe

Otizmli çocukların okulda eğitim gören diğer öğrencilerin ‘psikolojisini kötü etkilediğini’ savunan bazı velilerin başvurusu üzerine okul idaresinin ve Aksaray Valiliği’nin de harekete geçtiği iddia edildi.

Dün akşam saatlerinden Aksaray’da bir okulda otizmli çocukların sınıfının kapatılması için başlatılan protesto iddiaları sosyal medyanın gündemine oturdu.

Kısa sürede çok sayıda sivil toplum örgütü, otizmli çocukların ve ailelerinin taciz edilmesi iddiaları hakkında açıklama yaparak olayı kınadıklarını ve takipçisi olacaklarını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada, okul müdürü hakkında soruşturma başlatıldığını ve Aksaray Mehmetçik İlköğretim Okulu’ndaki ‘Otistik Öğrenci Sınıfları’ tabelasının derhal kaldırıldığını açıkladı.

Zira ‘otistik’ kelimesinin mevcut müfredatta bir karşılığı olmadığı gibi, ayrımcı bir tanımlama sayıldığı için MEB içindeki tüm kullanımlarına da son verilmişti.

BBC Türkçe’ye konuşan Mehmetçik İlköğretim Okulu’ndaki özel öğrenci velileri, son birkaç aydır okul idaresi eliyle kendilerine yönelik olarak ‘yıldırma’ politikası güdüldüğünü ve çocuklarının okuldan uzaklaştırılmak istendiğini söylüyor.

MEB ise bugün yaptığı resmi açıklamasında, Bakanlık müfettişleri tarafından olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu ve “Söz konusu okulumuzda özel eğitim sınıfı uygulamasının gerektirdiği hassasiyetler dikkate alınarak, okul içerisindeki alanlarda ilgili düzenlemeler yapılmış olup, eğitim – öğretim faaliyetleri devam etmektedir” ifadelerine yer verdi.

 

 

‘Çocuklarımız okula arka kapıdan girip çıkıyor’

 

 

Otizmli annesi Cennet İnceöz, özel gereksinimli çocukların Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda uzun süredir ayrımcılığa uğradığını ancak hafta başından itibaren tacizlerin dayanılmaz hale geldiğini anlatıyor:

“Çocuklarımızın bölümü paravanla ayrılmış durumda, sınıflarından çıkamıyorlar. Okula arka kapıdan girip çıkıyorlar, yemekhaneleri ayrı, tuvaletleri ayrı… Diğer çocuklarla muhatap edilmiyorlar. Ama ne olduysa son birkaç aydır tamamen yıldırma politikasına gidildi. Çocuklar istenmemeye, itilip kakılmaya başlandı. Diğer veliler otizmli çocukların velilerine hakaret etmeye başladı.”

“Bazı veliler, ‘Gidin buradan. İstemiyoruz. Çocukların psikolojisi bozuluyor’ dedi. Diğer çocuklar otizmli çocukları görünce korkuyormuş, yemek yemiyormuş, gece rüyalarında otizmli çocuklar kovalıyormuş.

Muhtarı da yanlarına alıp okulun bahçesinde eylem yapmaya, dışarıya çıkan anneleri yuhalamaya ve hakaret etmeye başladılar. Hafta başından beri sürüyor, ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.”

İnceöz, esasen yeni eğitim öğretim döneminin başlaması ve okul idaresinin değişmesiyle bu sorunların giderek arttığını ifade ediyor.

“Önceki müdürle böyle sorunlar yaşamıyorduk” diyen İnceöz, bazı otizmli çocuk velilerinin, çocuklarını okuldan almak zorunda kaldığını söylüyor:

“Sınıfta toplamda 50’ye yakın öğrenci vardı, ancak velilerin çoğu bu tacizler sonucunda çocuğunu okuldan aldı ve artık hiçbir okula göndermemeye başladı. Önceki müdürde böyle bir şey yaşamıyorduk. Okulların açılmasıyla müdürümüz değişti ve bu sorunlar başladı.”

 
“Burayı otistik okulu yapacaklar” iddiası ortaya atıldı

 

 

Bir başka veli Nurcan Kara da dokuz yaşındaki otizmli kızının üç senedir Mehmetçik İlköğretim Okulu’na gittiğini ancak ayrımcılık ve taciz sorunlarının bu yıl başladığını ifade ediyor.

 

 

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50322801