ABD’de can kaybı Vietnam Savaşı’nı geçti

ABD’de can kaybı Vietnam Savaşı’nı geçti
10 Mayıs 2020 10:15

Korona’dan ölenlerin sayısının Vietnam savaşında ölen Amerikalı sayısını geçtiği söyleniyor. 30 Nisan tarihi Amerikalılar Saygon’un düşmesini Vietnam savaşının sonu olarak kabul ediyor. Bu yıl Saygon’un düşüşünün 45’inci yılı olduğunu hatırlatanlar, Vietnam Savaşı’nda 58 bin 220 Amerikalı ölmüşken, Korona’dan ölenlerin sayısı 71 bine ulaştı diyor. Trump başta olmak üzere birçok Amerikalı Korona’yı bir düşman olarak tanımladıkları için geçmişteki savaşlarda ölenlerin sayısını Korona’dan ölenlerle karşılaştırıyor.

 

Zahide Can / T24

Dünyanın en kirli metrosu olarak damgalanan ve 115 yıldır 24 saat 7 gün hizmet veren New York metrosunun, 6 Mayıs tarihinden itibaren her gece beş saat boyunca trenleri ve istasyonları dezenfekte etmek üzere kapatılmasına karar verildi. 24 saat toplu taşımacılık New York’un ruhunun, New Yorkluların hayatının önemli bir sembolü olduğu için New Yorklular bu karar karşısında büyük hayal kırıklığına uğradılar.

New York metrosunda 200’den fazla şiir, Shakespeare’den Sylvia Plath’e birçok ünlü yazarın kitaplarından alıntılar sergilenir. “The Poetry Society”nin, insanların metroları kullanmasını teşvik etmek için mutluluk kadar Korona’nın neden olduğu çapraşık gerçekliği ve New York şehrinin katlandığı acıları da anlatacak yeni şiirler aradığı söyleniyor.
Korona nedeniyle yapılan temizlik sırasında sayıları artan bir şekilde metroda konaklamaya başlayan evsizlerin de tahliye edilmesi amaçlanıyor. Evsizler, tıklım tıklım olan ve birer Korona yuvasına dönüşen barınaklara dönmek istemiyorlar. Bir yere ait olmamak, akşamları dönecek bir eve sahip olmamak nedir? Bunu en iyi evlerinden, yurtlarından zorla ayrılmak zorunda kalmış olan başta Suriyeli olmak üzere mülteciler bilir. Karantinayı en iyi bilenler onlardır. Yalnızlığı, sevdiklerinden uzak yaşamayı, arkadaşları ya da ailesinin en zor günlerinde onların acısını paylaşamamayı, cenazelerinde yas tutamamayı, birlikte ağlayamamayı, vedalaşamamayı, yaşadığı şehre ait olamamayı, en çok da kaybetmeyi bilenler onlardır.

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 

 

Fotoğraf: REUTERS/Carlo Allegri