Zulümhane gezisi

Zulümhane gezisi
12 Mayıs 2012 09:50

Önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı bir grup gazeteciye Silivri Cezaevi’ni gezdirecek. Silivri’deki tutuklular, gezide uyutulmak istemeyen gazetecilere bazı soru örnekleri göndermiş. Şu soruları sormalarını istiyorlar:
Önümüzdeki günlerde Adalet Bakanlığı bir grup gazeteciye Silivri Cezaevi’ni gezdirecek. Silivri’deki tutuklular, gezide uyutulmak istemeyen gazetecilere bazı soru örnekleri  göndermiş. Şu soruları sormalarını istiyorlar:

- Bakanlık sizi 21 kişilik iki katlı koğuşlara götürecek. Buraları gezdirecek. Onlara Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Barış Pehlivan gibi isimlerin kaldığı koğuşların neden farklı olduğunu sorun…
- Bu gezinin tüm tutukluların mahkemede olduğu sırada düzenlenmesinin tesadüf mü olduğunu sorun.
- Sizi revire götürecekler. 24 saat doktor olup olmadığını sorgulayın.
- Tutuklularla hükümlüler arasında neden ayrım yapılmadığını, tutukluların hükümlülerle aynı yasaklara tabi olmasının nedenini sorun.

- Tutuklulara acil durumlarda avukatlarını aramaları için neden izin verilmediğini sorgulayın.
- Tutukluların haftada 10 saat bir araya gelme hakkının neden Ergenekon sanıklarına tanınmadığını, sanıklara neden görüşme imkânı verilmediğini sorun.
- Mantıksız yasakları sorun. Örneğin; çiçek yetiştirmek neden yasak? Bir yazarın kendi kitabından neden birden fazla bulundurması yasak? Hizbullah davası hükümlülerine bilgisayar verilirken neden diğer tutuklulara daktilo bile verilmesi yasak? Kitaplık ya da çamaşır makinesi neden yasak?
- Cezaevinde neden günde 16 saat su olmadığını sorun.

Belli ki Adalet Bakanlığı gündemden düşmeyen Silivri Cezaevi ile ilgili bir propaganda çalışması içinde. Aynı propaganda çalışmaları 12 Eylül’de de yapılmıştı. Maksat cezaevinde şartların “çok iyi” olduğu vurgusu yapmak.

Yukardaki sorular gerçeğin anlaşılmasına yardım edecektir.