Yurtdışındaki oyların güvensiz yolculuğu

Yurtdışındaki oyların güvensiz yolculuğu
14 Mayıs 2015 11:02

Yaklaşan 7 Haziran genel seçimlerine az bir süre kaldı. Seçimler açısından kritik öneme sahip yurtdışı oyları Türkiye’ye ulaşana kadar elden ele uçaktan kargoya geçerek 4 güne uzayan bir yolculuk yapacak.

 

 

Yurtdışı temsilciliklerinde kullanılan oyların korunması ve transferi ile ilgili kuşkular alınan tüm önlemlere karşın giderilemiyor. CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, ‘’Bu oylar güvende, diyemem’’ diyor. YSK Başkanı Güven de oyların kullanıldıkları yerlerde sayılması gerektiğini söylüyor.

 

 

KURYELER TAŞIYACAK

 
Yurtdışı temsilciliklerinde oy kullanma sona erdikten sonra Avrupa ülkelerinde oy çuvalları mühürlenip havaalanlarına nakledilecek. Oyları taşıyacak uçakların gümrüklü alana girmeden oy çuvallarını teslim alması siyasi partilerin kontrolünde sıkıntı yaratacak. Oy çuvallarını toplayacak uçak Türkiye’ye ulaştıktan sonra yükünü yurtdışı ilçe seçim kuruluna teslim edecek.

 

 

PTT Kargo tarafından kamyonlarla Ankara’ya taşınacak çuvallar Çubuk ilçesindeki bir depoda 7 Haziran’ı bekleyecek. 7 Haziran günü oy kullanma sona erdikten sonra çuvallar bu kez de sayım için mühürleri söküldükten sonra sayım başlayacak. Uçakla gönderilmesi mümkün olmayan çuvalları da kuryeler taşıyacak.

 

 

‘NASIL BULACAĞIZ’

 
CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, bu yolculuğun güvensizliğine dikkati çekerek, ‘’Yasaya göre siyasi partiler her aşamada temsilci bulundurabilir. Ancak bu o kadar karışık ve uzun bir yolculuk ki her aşamada nezaret etmek için binlerce partili gerektiriyor. Binlerce adamı nereden bulacağız? Bu durumda seçim güvenliği var diyemem. YSK’nin yasalar çerçevesinde yapacağı daha fazla bir şey yok. Çünkü yasalar oyların Türkiye’de sayılmasını hükme bağlıyor’’ diyor.

 

 

Kaynak: Birgün / Nurcan Gökdemir