Yeni zamlar geliyor: Kıyamet kopmak üzere!

Yeni zamlar geliyor: Kıyamet kopmak üzere!
8 Mart 2022 09:10

Merkez Bankası’nın rezervleri tükenmişken borçlar gırtlağa kadar çıkmışken yeni zamların haberini veren Evren Devrim Zelyut Kıyamet kopmak üzere! Uyarısında bulundu

 

 

Türkiye ekonomisini son ulusal ve küresel piyasalarda yaşanan son gelişmeler ışığında değerlendiren ekonomist Evren Devrim Zelyut yeni zamların geleceğini söylerken “ Kıyamet kopmak üzere! Diye yazdı.

Yeniçağ ekonomi yazarı Evren Devrim Zelyut Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan kriz ortamına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın hazırlıksız yakalandığını ifade ettiği yazısında ekonomiyi millî hale getirememenin çok büyük sıkıntılara neden olacağını dıştan gelen saldırılara karşı kırılganlığının giderek arttığını öne sürdü.

 

 

“HİÇ OLMADIĞIMIZ KADAR FAKİRLEŞECEĞİZ”

 
Türk halkı cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar fakirleşecek. Sözleriyle büyük yıkımın uyarısında bulunan Zelyut “Kıyamet kopmak üzere!” başlıklı yazısında şunları ifade etti.

“Artık rezerv yok. Yukarıda da dediğimiz gibi 171 milyar dolar kısa vadeli borç var. Bunların üstüne buğday fiyatı uçmuş. Bu ne demek, daha fazla dolar bulman gerek ki ekmek yapasın.
Petrol fiyatları 130 doları gördü. Bu ne demek?

 
1- Aldıkların ve sattıkların arasındaki fark artacak. Cari açık büyüyecek. Yani dolar kıtlığı başlayacak. Dolar değerlenecek.
2- Fiyatlar artacak, sefalet her yeri saracak. Enflasyonla Lira değer kaybedip yine dolara hücum başlatacak.

 
Size bir hesap yapayım: 2019 yılında enerji faturası 41 milyar dolardı. 35 milyar dolar cari açık vermiştik. 40 milyar dolar turizm geliri vardı.
2019 yılında petrol 70 dolardı şimdi 130 dolara vurdu.
2019 yılında doğal gaz 2,56 dolardı şimdi 5,03 dolar. Yani Türkiye’nin ödeyeceği maliyet iki katına çıkmış. Salgın nedeniyle karantina uygulanmayacaksa ekonomide çarklar dönecek demektir. O zaman enerji faturası en az 60-70 milyar dolar olmayacak mı?

 
Hop cari açığa yaz bakalım -30 milyar dolar. Peki turizm geliri 2019 gibi 40 milyar dolar olur mu? En az 10 milyar dolar kaybımız olacak Rusya işinden…
Rusya ve Ukrayna’ya ihracat ve o ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerimiz nedeni ile eskisi gibi dolar gelecek mi? Hayır…

 
2022 yılında ayrıca sırf 30 milyar TL de KKM işinden Hazine nakit dengesine açık olarak binecek. En az 180 milyar TL açık oluşacak. Bunun da 170 milyar TL’lik faiz yükü bütçeye binecek.
Cari açık ise 60-70 milyar dolar civarında gerçekleşerek dolar/TL kurunu 18 üzerine atacak.
Bütçe ve dış ticarette oluşan açıkları zamla, vergi ile kapamak gerekecek. Türk halkı cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar fakirleşecek. İşte buna kıyamet denilmez de ne denir?”