‘Yasak 245 bin dolarla delinir’

‘Yasak 245 bin dolarla delinir’
25 Mart 2017 11:41

Yasağa karşı diplomatik kanalların zorlanması gerektiğini belirten Sani Şener, “245 bin dolarlık bir X-ray cihazı sorunu çözmek için yeterli” dedi.

 

 

 

 

 

 

ABD ve İngiltere’nin güvenlik gerekçesiyle başlattığı elektronik cihaz yasağı uzun sürecek. Yasaklama kararını değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, “Terör tehdidi kalkıncaya kadar yasak sürecek” dedi. Toner, Türkiye dahil, yasaktan etkilenen ülkelerle hükümetler düzeyinde temasları sürdürdüklerini de ifade etti. Kabin içine alınan elektronik cihazlara sınırlama getirilmesini ‘siyasi’ bir karar olarak değerlendiren TAV CEO’su Sani Şener, Türkiye’nin öncelikle bu karara direnmesi gerektiğini söyledi.

 

 
TABLETLE DOĞMADIK

 

 

Şener, Türkiye’nin B planında ise 245 bin dolarlık bir X-ray cihazı ile bu sorunu çözebileceğini belirtti. Dün Uludağ Zirvesi’nde sorularımızı yanıtlayan Şener, teknik olarak ABD uçuşlarında yapılacak ön kontroller ile sorunun ortadan kaldırılabileceğini aktardı. Havalimalarında iki tür X-ray cihazı olduğunu ve bunlardan birinin silahları ve bombaları tarayabildiğini kaydeden Şener, “ABD kararından sonra İngiltere ve Kanada da arkasından gelir. Ben bunu teknik olarak aşabileceğimize inanıyorum. Patlayıcı dedektörlü 245 bin dolarlık bir ürün bu. ABD uçuşlarının önüne bu cihazı çıkarırız olur biter, ama bununla bizim B planımız olması gerekiyor; biz direnmeliyiz. Bu ticari bir karar” dedi. THY transit yolcu sayısında azalmalar olabileceğini dile getiren Şener, “THY’nin yolculara tablet dağıtma uygulaması çok akıllıca. Ayrıca biz de iPad ile doğmadık” diye konuştu.

 

 

Aynı zamanda Dünya Havayolları Birliği’nde yönetim kurulu üyesi olan Şener, kararı Etihad Airways, Qatar Airways ve THY gibi yükselen havayollarına karşı bir hareket olarak niteledi. Şener, şunları söyledi: “Yabancı dostlarımız sizi nasıl savunacağız’ dediğinde diyeceksiniz ki; Airbus’u satarken iyi Boeing’i satarken iyi yabancı pilotları yollarken iyi, ama bunlarla ticari olarak buraya uçarken kötü. Böyle bir zihniyet uygulaması olamaz” dedi.

 
ABD’YE VIZE ZORLAŞACAK

 

Washington yönetimi, yeni başvurularda adayların son 15 yıldaki seyahat geçmişi, ikamet adresleri, çalıştığı şirketleri araştıracak. New York Times gazetesi, Başkan Donald Trump’ın yeni vize kararlarını yansıtan belgeyi yayınladı. Belgeye göre, Amerikan vizesi için yapılan başvurularda çok sıkı güvenlik incelemesi yapılması talimatı verildi. Karar vize muafiyeti kapsamındaki 38 ülke hariç, dünya genelinde uygulamaya konulacak.

 
UÇAK KAPISINDA TOPLANACAK

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ABD ve İngiltere’nin uçaklardaki elektronik cihaz yasağıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Havalimanında tablet ve bilgisayarlar kullanılabilecek, uçağa binişten hemen önce toplanacak” dedi. Bakan, yolcuların konforunu ön planda tuttuklarını dile getirdi. Türk Hava Yolları (THY) ise cihazların uçak kapısında alınacağını ve kırılmayacak özel bir bagaja yerleştirileceğini açıkladı.

 

 

Kaynak: Sayime Başçı-Sözcü

 

‘Yasak 245 bin dolarla delinir’