Yasağa bahane hazır

Yasağa bahane hazır
27 Ekim 2012 10:15

Ankara Valiliği’nin Ulus’taki 29 Ekim yürüyüşünü “Radikal gruplar yürüyüşü provoke ederek, büyük bir kaos ortamı oluşturmayı hedefliyor” istihbaratı nedeniyle iptal ettiği iddia edildi.
 
29 Ekim’de CHP, DSP ve İşçi Partisi’nin desteklediği, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin öncülüğünde 40’a yakın sivil toplum kuruluşunun yapacağı “Cumhuriyet Yürüyüşü”nün güvenlik birimlerinden gelen “Radikal gruplar yürüyüşü provoke ederek, büyük bir kaos ortamı oluşturmayı hedefliyor” istihbaratı üzerine Ankara Valiliği’nce yasakladığı öğrenildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin Valilik yasağına itiraz etmesi üzerine “Ankara Valiliği aldığı bir istihbarat üzerine yasaklama kararı verdi. Valilik şu anda kendi aldığı istihbaratlarla üzerine düşeni yapmıştır” demişti. Başbakan Erdoğan’ın sözünü ettiği istihbaratın içeriğine Milliyet gazetesi ulaştı.
 
Emniyet alarma geçti
 
İstihbarat birimlerine, radikal grupların sivil toplum örgütlerinin arasına karışarak yürüyüşü provoke edeceği yönünde bilgiler geldi. Radikal grupların yürüyüş sırasında polise taşlı, sopalı saldırı hazırlığı yaptığı yönünde bilgiler de valiliğe iletildi. Grupların, yürüyüş sırasında siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerini “hedefleri doğrultusunda kullanmayı” planladıkları kaydedildi. Radikal grupların, diğer katılımcıları da provoke ederek büyük bir kaos ortamı oluşturmayı hedeflediği belirtildi. Alınan bilgiye göre, valilik de istihbarat birimlerinden gelen bu bilgiler doğrultusunda yürüyüşün yasaklanmasına karar verdi.
 
Ankara Emniyeti de yürüyüş için alarma geçti. 6 bine yakın polis memuru, yürüyüş güzergâhında görev yapacak. Polis, panzer ve toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla (TOMA) bölgedeki ana arterleri kontrol altına almayı planlıyor; polis helikopterleri de havadan güvenlik uçuşları yapacak. Bölgeyi gören güvenlik kameraları da saniye saniye izlenecek.
 
Kaynaklar, valiliğe verilen istihbaratta işaret edilen “radikal grupların” İşçi Partisi’nin gençlik örgütü Türkiye Gençlik Birliği ve TGB’ye yakın bazı gruplar olabileceğine işaret etti. Ancak yasal olarak faaliyet gösteren TGB, yürüyüşe katılacağını zaten kamuoyuna duyurmuştu.
 
Çağrıcılar kim?
 
Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Alevi Kadınlar Birliği, Ulusal Eğitim Derneği, Ankara Veteriner Hekimler Odası, Veteriner Hekimleri Derneği, Ankara Kız Lisesi Mezunları Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Ankara Kültür Merkezi, Yerel-İş, Ankara Seymenler Kulübü, Birleşik Büro-İş, Birleşik Kamu-İş Federasyonu, Cem Vakfı Ankara Kadın Kolları, Çağdaş Kadın ve Gençlik Vakfı, Dil Derneği, Eğitim-İş Sendikası, Engelliler Konfederasyonu, Genel Sağlık-İş, Hacı Bektaş Eğitim ve Kültür Derneği, Halk Ozanları Kültür Derneği, Kız Teknik Öğretmenler Derneği, Kültür Sanat-İş, Memleket Sevdalıları Derneği, Müzik Eğitimcileri Derneği, Tarım-Orman İş, Tüketici Hakları Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği, Ulaşım-İş, Ankara İtfaiyecileri Kültür ve Dayanışma Derneği, ASKİ Su ve Kanal Çalışanları Derneği, Türkiye Polifonik Korolar Derneği.

sözcü