‘Yargıtay ile AYM çok büyük bir kavgaya tutuşmuş, dertleri birbirlerinin bileğini bükmek’

‘Yargıtay ile AYM çok büyük bir kavgaya tutuşmuş, dertleri birbirlerinin bileğini bükmek’
30 Aralık 2023 11:26

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Anayasa Mahkemesi’nin Gezi tutuklusu TİP milletvekili Can Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı vermesine rağmen kararın uygulanmaması ve Yargıtay’a gönderilmesine ilişkin olarak, “Bu konuyu çok araştırdım. Adalet Bakanlığı’ndan, Yargıtay’dan, AYM’den, Savunma Makamı avukatlardan çok dinledim ve şu kanaate vardım: Sorun ne Anayasa’da ne yasalarda ne de Can Atalay’da. Sorun katiyen Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında. İki mahkeme arasında ciddi bir bilek güreşi var” yorumunu yaptı.

 

 

Zeyrek, yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Yargıtay, AYM’nin birçok konuda olduğu gibi bireysel yargılamalarda da görev alanının dışına çıktığı, bunu yaparak da alt derece mahkemeleriyle Yargıtay’ın elini kolunu bağlayan kararlar aldığı görüşünü benimsemiş.

Yargıtay’ın önde gelen bazı üyelerine göre AYM bazı konularda “ben de varım” edasıyla hareket ediyor ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dahi almadığı kararları alıyor.

AYM’nin önde gelen üyeleriyse Yargıtay’ın maaş zamları konusundaki AYM kararı nedeniyle AYM’den intikam aldığı görüşünde. (…)

Yargıtay ile AYM çok büyük bir kavgaya tutuşmuş. Dertleri hak hukuk adalet değil, birbirlerinin bileğini bükmek. Can Atalay ve onu seçip TBMM’ye göndermiş depremzede Hatay halkı da bu bilek güreşinin kurbanlarıdır.”