Yargı krizi: Anayasal değişiklik mi, AYM Başkanı’nın değişimi mi?

Yargı krizi: Anayasal değişiklik mi, AYM Başkanı’nın değişimi mi?
19 Kasım 2023 10:40

Yargıtay’ın TİP Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili AYM kararını tanımaması ve kararı veren üyeler hakkında yaptığı suç duyurusu ile başlayan “yargı krizi” tartışmasında yol alınamadı.

 

Fotoğraf: TİP

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sorunun yeni anayasa ya da kısmi bir anayasa değişikliği ile çözülmesi gerektiğini söylerken Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş yerel seçim öncesi bir anayasa değişikliği çalışmasının mümkün olmadığını anlattı. Çalışma yapılsa bile mevcut Meclis aritmetiğinde anayasa değişikliğinin de zor olduğu biliniyor. Gazete2de Duvar’da yer alan habere göre bu süreçte bireysel başvuru ile ilgili yasal düzenleme yapılacağı iddiaları da gündeme geldi. Ancak AK Parti’de bu yönde bir çalışma olmadığı görüldü. Peki bu kriz nasıl çözülecek? Meclis kulislerinde, “Bu konuda bir adım beklemeyin, amaç hasıl oldu” diyen siyasetçiler var.

 

 

Bu görüşü dile getirenler, “Birincisi Can Atalay tahliye edilmiyor, milletvekilliği de düşürülebilir. İkincisi Yargıtay’ın bu kararı, AYM’nin alacağı yeni kararlar açısından bir gözdağı verme işlevi görecek. Bundan sonra alınacak kararlar yaşanan bu durumdan etkilenecek. Üçüncüsü, gelecek nisan ayında AYM Başkanının görev süresi doluyor. Yani, yasal ya da anayasal değişiklik yerine gelecek nisan ayında AYM Başkanının değişmesi ile kendi açılarından bir avantaj elde etmiş, hatta sorunu çözmüş olacaklar” diyor.