Vura vura, uyuya uyuya geçirdiler

Vura vura, uyuya uyuya geçirdiler
26 Şubat 2015 09:05

TBMM Genel Kurulu’nda bir haftadır gergin ve tartışmalı oturumlara sahne olan İç Güvenlik Paketi mesaisi devam ediyor. Grup toplantılarını gerekçe gösteren muhalefetin ısrarına rağmen Salı sabahı saat 08.30’a kadar genel kurulu çalıştıran AKP, Başbakan Ahmet Davutoğlu yurt dışında bulunduğundan dün sabaha ertelenen grup toplantısı nedeniyle çalışmaları 4 maddenin daha kabul edilmesiyle 01.30’da sonlandırdı.

 

 

POŞULU PROTESTO

 
Muhalefet usül tartışmaları ve önergelerle görüşmeleri tıkamaya yönelik taktiklerini sürdürürken, genel kurul yine ilginç eylemlere de sahne oldu. HDP’li vekiller tasarının poşu takmayı suç sayan hükmünü “yüzlerini poşuyla kapatarak” protesto ettiler.

 

 

Kürsüye “poşu takarak” çıkan HDP’li Ayla Akat Ata’ın konuşması sırasında boyunlarında poşu bulunan diğer HDP’li milletvekilleri de yüzlerini kapattılar. Poşunun, gösterilere gaz, tazyikli su ile müdahale üzerine “korunma aracına” dönüştüğünü belirten Ayla Akat Ata, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

 

“Hükümetin politikalarını eleştiren ve özgürlük isteyen herkes esasında bu şiddetin mağduru olmuştu. Gerçek neydi? Sokakta sıkılan gazdı ve bu gazdan korunmak için bu poşuyla yüzünü kapatan milletvekili, akademisyen, öğrenci, gazeteci bunların hepsi mevcut yasalar gereği suçlu sayıldı. Bu yasadan önce kaç kişinin yüzünü kapattığı için ilgili yasaların hedefi olduğu ve cezalandırıldığını lütfen Sayın Bakanımız açıklasın. Daha bu yasayı görüşmedik ama bugün İstanbul’da 3 gencimiz, Oktay Çakatay, Ömer Bozdağ, Emrah Çeçen, soğuk havadan korunmak için taktıkları puşi ‘kuvvetli suç şüphesi’ sayıldığı için tutuklandılar.”

 

 

AKP’li İdris Şahin’in “Ayıp ya, ayıp! Poşu tek başına bir suç aleti, öyle mi?” diye müdahale etmesi üzerine Ayla Akat Ata, “Katılıyorum size, ayıp ama AKP hükümeti’nin ayıbı” diye konuşmasını sürdürdü.

 

 

BÜYÜK TEPKİ

 
Genel Kurul’da tartışmalar sürerken, HDP’li Özdal Üçer, laf atan AKP’lilere “Gençler poşuyu ve şal-şepiği giydiği zaman sen konuşamasın! Hepimizi gerilla mı yapacaksın” diye tepki gösterdi.

 

 

KANDIRIYORLAR

 
CHP Afyon Milletvekili Ahmet Toptaş da konuşmasında tasarının tepkilere neden olan hükümleriyle ilgili hükümetten yanıltıcı açıklamalar yapıldığını belirtti. Tasarı ile polis teşkilatının “darmaduman edileceğini” belirten Toptaş, şunları söyledi:

 

 

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’

 
“Ak polis kuruyorsunuz, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne bağlı bir polis teşkilatı, diktatörlüğün elinde sopa olarak kullanabileceği ‘diktatörlük polisi’ kuruyorsunuz. Bu polisin size hayrı olmaz. Bu polise vatandaş sizin verdiğiniz yetkileri kullandırtmaz, direnir, bu polis diktatörlüğü de korumaya yetmez. Aklınızı başınıza toplayın, polisi AK polis ederek, jandarmayı AK jandarma hâline getirerek, MİT’i muhaberat haline getirerek bu ülkede insan haklarını ortadan kaldırmayı düşünüyorsanız, insanları terbiye etmeyi, korkutmayı, sindirmeyi düşünüyorsanız buna gücünüz yetmeyecek.”

 

 

Kaynak: Birgün / Sebahat Karakoyun