Vitrinde 19 kadın

Vitrinde 19 kadın
20 Temmuz 2012 11:18

CHP’nin Parti Meclisi’ne 19 kadın girdi. En çok oy alanlarda Şafak Pavey ilk 5’te, Gülsün Bilgehan da ilk 10’da.

Bilgisayar kazası CHP’de sıralamayı değiştirdi CHP Kurultayı’nda PM için verilen oylar sayılırken bilgisayarlardaki verilerin aktarılması sırasında toplama hatası yapılınca, bazı sandıklarda oylar yeniden sayıldı.

Yeniden sayım sonucu sıralama değişti, Keskin 3. sıradan ilk sıraya yükseldi. Koç 2. sıraya düştü, 3. Oran oldu. 2. olan Pavey ise dördüncülüğe geriledi CHP 34. Olağan Kurultayı’nda önceki gün yapılan Parti Meclisi seçimine dün itiraz edildi.

Denizli Milletvekili Adnan Keskin 9 No’lu sandıktaki oyların tutanaklara yanlış geçirildiğini belirterek Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itirazda bulundu. İtirazın incelemesi sonucunda, Keskin’in 41 oy aldığı ancak tutanağa 4 oy olarak geçirildiği tespit edildi. Kurul bunun üzerine tüm listeyi mercek altına aldı. Yapılan incelemede hatanın bir bilgisayardaki verilerin diğer bir bilgisayara aktarılması sırasında oluştuğu belirlendi. Oyların birleştirilmesi sırasında da hata olduğu belirlendi.

İlçe Seçim Kurulu, önceki gece düzenlenen PM birleştirme tutanağının iptal edilerek yeniden düzenlendiğini ve Kurultay Divan Başkanlığı’na ulaştırıldığını duyurdu.

CHP Kurultay Divan Başkanı Altan Öymen yeniden oylamanın söz konusu olmadığını söyledi. Öymen yapılacak incelemenin ardından listede az oy alanların durumunda değişiklik olabileceğini kaydetti.

40 KİŞİ ETKİLENDİ

Bilgisayar kazasının faturası ağır oldu. 40 civarında adayın oylarında 100 ile 200 arası düşüş yaşandı. Daha önce 902 oyla birinci olduğu açıklanan Haluk Koç’un oyları 807’ye düşünce, birincilik 826 oy alan Adnan Keskin’in oldu. İkinci sırada yer alan Şafak Pavey 762 oyla 4. sıraya gerilerken, 4. sıradaki Umut Oran 3. sıraya yükseldi. Sezgin Tanrıkulu oyu 200 düşmesine rağmen yalnızca 1 basamak indi. 27’nciyken 28. oldu.

Düzgün KARADAŞ PM’nin belirlenmesinin ardından gözler, MYK’da yapılacak değişikliğe çevrildi. Yeniden seçilmeyi başaran eski MYK üyelerinden Faik Öztrak, Gökhan Günaydın, Bihlul Tamaylıgil, Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Emrehan Halıcı’nın yerlerini koruması bekleniyor.

Yeni MYK’da Gürsel Tekin, Adnan Keskin, Alaattin Yüksel, Gülseren Onanç, Burhan Şenatalar, Bülent Kuşoğlu, Haluk Koç’un yer alması bekleniyor. Dilekçe bugün verilecek CHP, Parti Meclisi (PM) listesinde yer alan 19 kadın ve 5 genç ismini, bugün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) bildirecek. İsimlerin bildirilmesinin ardından YSK’nm, kadın kontenjanının dolması için listenin 55’inci sırasında bulunan Kutsiye Baykal’ı listeye alması, gençlik kotasında bir ismin doldurulması için de 53’üncü sırada bulunan Umut Akdoğan’ı üst sıraya taşıyarak, listeye dahil etmesi bekleniyor.

Kaydırma işleminin gerçekleşmesi durumunda eski CHP Milletvekili Çetin Soysal ile listenin 52’nci listesinde bulunan Dursun Bulut, ‘yedek’ durumuna düşecek. Kontenjana gerek kalmadı, vitrin yenilendi CHP’nin 34. kurultayına kadınlar damgasını vurdu. PM’nin yeni tüzükle üye sayısının 80’den 60’a düşürülmesinin ardından yapılan kurultayda, parti vitrini büyük ölçüde yenilendi.

Eski PM üyelerinden 30 kişi yeniden yönetime girdi, 50 kişi otomatik olarak liste dışı kaldı. Yüzde 33’lük kota verilen kadın adayların 15’i PM, 4’ü ise BYKB listesinden kontenjanı kullanmadan seçildi. Kontenjandan yalnızca 1 kadın aday yararlanacak. Şafak Pavey 762 oyla PM listesinde 4., Gülsün Bilgehan ise 686 oyla 7. olmayı başardı.

CİHANER VE SAĞLAR LİSTEYİ DELDİ:

Kılıçdaroğlu’nun 100 kişilik anahtar listesinde olmayan Fikri Sağlar ve İlhan Cihaner listeyi delerek seçilmeyi başardı. Sarı listede olmayan Durdu Özbolat da seçilen isimler arasında yer aldı.

VEKİLLER KOLTUKLARI KAPTI:

60 kişilik PM listesinde 32 milletvekili yer aldı. Milletvekili olmayan isimler arasında eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Burhan Şenatalar, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu yer aldı.

A TAKIMI ÇİZİK KURBANI OLDU:

Mevcut MYK’da bulunan birçok isim oylamada büyük yara aldı. MYK üyelerinden en yüksek oyu Faik Öztrak ile Gökhan Günaydın alırken, 2 numaralı koltukta oturan Nihat Matkap’ın 25. sırada kalması Kk dikkat çekti. Partinin 3 numaralı koltuğun1 ¦ da oturan Erdoğan Toprak ise ancak 37. sıradan listeye girebildi. Partinin etkin isimlerinde Gürsel Tekin de çizik kurbanı oldu. Tekin, 29. sırada yer aldı.

SAV’IN EKİBİ LİSTEDE:

Yeni PM’de Deniz Baykal’a yakın isimlerden kimse bulunmazken, Önder Sav’a yakınlığıyla bilinen Tekin Bingöl 43. sıradan listeye girmeyi başardı. Kılıçdaroğlu’nun görevden aldığı eski Kadın Kolları Başkanı Zühal Samlı’yı da vitrine taşıması dikkat çekti.

YENİ YÜZLER VİTRİNDE:

Partinin genç yüzlerinden Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de partinin vitrinine çıkan yeni yüzler oldu.

EMEKLİ MÜFTÜ AĞIR TOPLARI S0LLADI:

Yeni PM’de merkez sağ kökenli isimlere de yer veren Kılıçdaroğlu’nun, İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ı yönetime taşıması dikkat çekti. Emekli müftü, İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in ise 637 oy alarak 13. sıradan listeye girmesi ve partinin etkin isimlerini geride bırakması dikkat çekti

İZMİR KAZANDI:

Kurultayda; PM ve Yüksek Disiplin Kurulu’na en fazla üyeyi İzmir verdi. 6 İzmir milletvekili ve İzmir il teşkilatından toplam 12 kişi parti vitrininde yer aldı.

Habertürk