‘Verem teşhisinde son kullanma tarihi geçen solüsyonlar kullanılacak’ iddiası Meclis gündeminde!

‘Verem teşhisinde son kullanma tarihi geçen solüsyonlar kullanılacak’ iddiası Meclis gündeminde!
3 Kasım 2021 09:22

Verem kaynaklı ölümlerin artmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın verem teşhisinde kullanılan solüsyonu satın almadığı açığa çıktı. Bakanlık, son kullanma tarihi geçen solüsyonların kullanılması talimatını da verdi. Koronavirüs salgınıyla mücadele edemeyen ve salgının seyrine dair birçok veriyi gizleyerek tepkilere neden olan Sağlık Bakanlığı’nın, Covid-19’dan sonraki en ölümcül bulaşıcı hastalıkların başında gelen veremle (tüberküloz) de mücadele edemediği ortaya çıktı.

 

 

 

Bir soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıyan Levent Gök, şunları kaydetti:

 

 

Verem(tüberküloz) hastalığı vakaları dünya genelinde son yıllarda yeniden artış göstermiş, 2019 yılında 1.4 milyon, 2020 yılında 1.5 milyon insan verem sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Vereme karşı etkin mücadele her geçen gün önem kazanırken, 14 Ekim 2021 tarihinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2019 yılında verem tanısında kullanılmak üzere alınmış olan 1 Milyon PPD Tüberkülin solüsyonunun 6 ay daha kullanılmasına yönelik bir yazı yayınlamıştır.

 

 

Verem tanısı konması sürecinde hayati öneme sahip olan solüsyonların raf ömrü 24 ay olmakla birlikte Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarihi geçmiş solüsyonların kullanılması talimatını vermiştir. Ülkemizde ve dünyada artan vakalara rağmen verem ile mücadelede gerekli önlemlerin alınmaması ve hastalığın teşhisinde sıklıkla kullanılan solüsyonların temin edilememesi sağlık uzmanları tarafından skandal olarak nitelenmekte, toplumun sağlık sistemine güveni sarsılmaktadır.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk yıllarından itibaren sürdürülen etkin mücadele ile kontrol altına alınmış olan verem hastalığının iktidarın ciddiyetten yoksun yaklaşımları sebebiyle son yıllarda yeniden salgına dönüşme ihtimali ortaya çıkmıştır.

 

 

Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2019 yılında alınmış olan solüsyonların raf ömrü dolduğu halde yeni solüsyon alınması konusunda girişimlerin halen sonuçlandırılmamış olmasının sebeplerini açıklar mısınız?
2. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü hangi bilimsel veriler ve dayanakları referans alarak raf ömrü dolan solüsyonların kullanılmasına yönelik talimat vermiştir?
3. İhtiyaç duyulan PPD solüsyonlarının temin edileceği tarihi ve alınacak solüsyon sayısını açıklar mısınız?
4. 2002 – 2021 döneminde ülke genelinde kullanılan PPD solüsyonu sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?
5. 2002 – 2021 döneminde ülkemizde görülen verem vakalarının ve verem sebebiyle hayatını kaybeden yurttaşlarımızın sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?