Vekiller Kürtçe Hamlet izledi

Vekiller Kürtçe Hamlet izledi
27 Kasım 2012 10:21

İngiliz şair ve yazar William Sheakspear’in ‘Hamlet’ adlı eseri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından Kürtçe sahnelendi. 

 
Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sergilenen oyunu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP eski Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de izledi.
 
Bakan Günay, oyunu çok beğendiğini söyledi ve  Kürtçe “Hamlet” oyununu çok başarılı bulduğunu belirterek, “Yerel motifler oyuna yerleştirilmiş ve Hamlet, sanki Cizre Botan halkından bir hikaye gibi anlatılıyor. Demek ki sanatın dili öteki dillerin hepsinden daha fazla insanları bir arada buluşturabiliyor ve dünyayı yaşanılabilir, katlanılabilir, dayanılabilir kılıyor” dedi.
 
 
 

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, “yurttaş” olarak bir şeyler söyleyebileceğini belirterek, dünya edebiyatından önemli bir eserin Kürtçe sahnelenmiş olmasının tek başına bir mesaj olduğunu belirtti. Tanrıkulu, “Bu dilin medeniyet dili olmadığını düşünenlere mesajdır ama herkese bir mesajdır” dedi.
 

 
Kamusal alanda da Kürtçe olsun

 
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da, Hamlet’in Kürtçe sahnelenmesinin önemli ancak yeterli olmadığını belirtti. Kürtçe’nin kamusal alanda da, eğitimde de etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini savunan Kışanak, oyunun, sanatın gücünü gösterdiğini ifade etti.