Valilik, mahkeme kararını yok saydı!

Valilik, mahkeme kararını yok saydı!
9 Aralık 2021 06:31

Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Heceler Mahallesi’nde AKP’li Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait İznik Gölü’ne 500 metre mesafede inşaatı tamamlanan Olea Armonia adlı Zeytinyağı Fabrikası’na verilen izin işlemlerinin idari yargı tarafından iptal edilmesine rağmen valilik, yine mahkeme kararına aykırı şekilde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verdi.

 

 

 

Sözcü’den Halil Ataş’ın haberine göre Geçtiğimiz yıl Ekim ayında temeli atılan OLEA Zeytinyağı Fabrikası’nın kuruluşu için ÇED gerekip gerekmediğine ilişkin karar olmaksızın verilen izin işlemlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada idari yargının iptal kararı vermesine rağmen valilik yine ÇED gerekli değildir kararı verdi.

 

 

“VALİLİK MAHKEME KARARINA AYKIRI ŞEKİLDE ÇED KARARI VERDİ”

 

 

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Erol Çiçek, şu ifadeleri kullandı:

* Geçtiğimiz yıl Ekim ayında temeli atılan ve kuruluşu için ÇED gerekip gerekmediğine ilişkin karar olmaksızın verilen izin işlemlerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada idari yargı iptal kararı verdi.

* Mahkeme kararı uygulanmadığı gibi Bursa Valiliği, tesisin önündeki hukuk engelini yok sayıp yeni işlem yaparak “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verdi.

* İdare mahkemesi bu kararın da iptaline hükmederken, yatırımcı firmanın son başvurusu üzerine valilik, yine mahkeme kararına aykırı şekilde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” (ÇED) kararı verdi. Bu kararın iptali için de dava açıldı.

 

 

TÖRENE AKP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI

 

 

Heceler Mahallesi’nde AKP’li Meclis Üyesi Murat Evke’nin kızı Ebru Evke’ye ait İznik Gölü’ne 500 metre mesafedeki OLEA Zeytinyağı Fabrikası’nın temeli TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Milletvekili Mustafa Esgin ve diğer yetkililerin katılımıyla 1 Ekim 2020 tarihinde atıldı.

Bursa Valiliği, Av. Erol Çiçek ve Av. Sedat Ata’nın, inşaatın durdurulması istemine yasal süre olan 60 günde yanıt vermeyince, hukuken zımni ret anlamına gelen bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı.

Bu davada mahkeme yürütmenin durdurulması istemini reddetti; ancak 23 Kasım 2021 tarihinde işlemin iptaline hükmetti.

 

 

İNŞAAT DEVAM EDERKEN ÇED BAŞVURUSU YAPILDI

 

 

Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. Erol Çiçek ve Av. Sedat Ata tarafından sürdürülen dava süreci şöyle gelişti:

* Bu sırada yatırımcı ÇED başvurusunda bulundu. 7 Ocak 2021 tarihinde başlayan ÇED süreci yaklaşık bir ay içinde, 4 Şubat 2021 tarihinde ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı ile sonuçlandırıldı.

* Bu karara karşı açılan yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali istemli davada İdare Mahkemesi 20 Mayıs 2021 tarihinde iptal kararı verdi.

* Davalılar Bursa Valiliği ve yatırımcı şirketin, kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması istemi de Danıştay 6. Dairesi’nce 13 Eylül 2021 tarihinde reddedildi.