'Üzmez gibi olursun' dedik, dinletemedik

'Üzmez gibi olursun' dedik, dinletemedik
31 Temmuz 2009 09:10

Halis Toprak’ın kızı Aysel Duruk ilk kez konuştu: Kardeşim Ahmet, “Baba, Hüseyin Üzmez gibi olursun” diye uyarınca da, “O evlenmedi, ben evleneceğim, o zaman bir şey olmaz” cevabını vermiş

Torunuyla yaşıt Nazlıcan Tagizade ile evlenerek tüm şimşekleri üstüne çeken Halis Toprak’ın kızı Aysel Duruk, SABAH’a konuştu. Diğer kız kardeşleriyle birlikte mahkemeye başvuran ve hem evliliğin iptal edilmesini, hem de babasının vesayet altına alınmasını isteyen Duruk, “Babam zaafına kurban gitti” dedi. Henüz 17 yaşındaki Nazlıcan Tagizade’nin bir suçu olmadığını da vurgulayan Aysel Duruk, “Babam yaşının ilerlediğini hiç düşünmüyor. Evlendiği 17 yaşındaki çocuğa, ailece ‘küçük kız’ ismini taktık. O çocuğun suçu yok. ‘Küçük kız’ı yönlendirenler çok oldu” diye konuştu.

BEKLİYORDUK AMA…
Babasının psikolojisini, evliliğini ve ailece aldıkları kararları anlatan Aysel Duruk, “Babamın evlenmesini bekliyorduk. Ama bu yaşta bir kızla değil. Kız henüz 17 yaşındaki bir çocuk. Biz ailece kendisine ‘küçük kız’ ismini taktık. Kardeşlerimle oturup konuştuk ve 17 yaşındaki bir çocuğun suçu olmadığına karar verdik. Maalesef ‘küçük kız’ı yönlendirenler çok oldu. Küçük kızı gördüğümde sarılır, öper, koklarım. Çünkü onun bu evlilikte hiçbir suçu yok. Küçük kız da, babam Halis Toprak da masum” dedi.

BABA NE YAPIYORSUN
Duruk şöyle devam etti: “Babam evlenmeden önce, kardeşim Ahmet Toprak’ı arayarak, ‘Oğlum artık sen ve ağabeyin (Mehmet Toprak) evlenin. Gelin, 17 yaşında kızlar bulalım. Üçümüz birlikte evlenelim’ dedi. Ahmet de şaşkınlıkla, ‘Baba ne yapıyorsun. Hüseyin Üzmez gibi olursun’ yanıtını verdi. Ancak babam, ‘Oğlum Hüseyin Üzmez o kızla evlenmedi. Ben 17 yaşında bir kız bulup evleneceğim. Evlenince Hüseyin Üzmez gibi olmam’ dedi. En çok babamın, Hüseyin Üzmez gibi yargılanıp, tutuklanıp cezaevine girmesinden korktuk. 17 yaşında bir kızla evlenmesi çok kötü oldu. Herkese örnek olan bir işadamının böyle bir evlilik yapması çok kötü.”

YAŞI 71 DEĞİL 74
Babasıyla evliliğinin ardından hiç konuşmadıklarını ifade eden Aysel Duruk, “Hayatından endişe ediyorum. Kuşadası’ndaki evi aradım. Bir güvenlik görevlisiyle konuştum. Babamın nasıl olduğunu sordum. ‘Hiç dışarı çıkmıyor. Hiç göremiyoruz’ dedi. ‘Küçük kız ne yapıyor?’ diye sorduğumda, ‘Annesi ile dolaşıyor’ yanıtını verdi. Kızın annesinin de orada olmasından çok tedirgin oldum. Site güvenliğini ‘Babamı önce Allah’a, sonra size emanet ediyorum, gözünüz babamın üzerinde olsun’ diyerek uyardım. Çünkü babamın hayatından endişe ettim” dedi. Halis Toprak’ın tüm evliliklerini küçük yaştaki kadınlarla yaptığını ancak hiç mutlu olmadığını anlatan Duruk, bunun nedeninin ise babasının, annesi Ayşe Toprak’ta yaşadığı mutluluğu bulamaması olduğunu söyledi. Babasının yaşının nüfusa küçük yazıldığını, iddia edildiği gibi 71 değil 74 yaşında olduğunu anlatan Duruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

ZAAFINA KURBAN GİTTİ
“Babam 28 yaşında annem ise 14 yaşındayken evlenmişler. Görücü usulü ile olan evlilik sevgi ve aşka dönüşmüş. Annem babama 9 yılda 10 çocuk verdi. Ama babam, annemin baş örtüsünü hiç taşıyamadı. Bana, ‘Kızım annen başörtülü. Önemli bir işadamıyım. Davetlere katılıyorum. Annenin başörtüsü yüzünden o davetlere çift olarak gidemiyorum’ dedi. Ben de bu sözlerine karşı çıktım. Ardından da boşanmak istedi. Boşandıktan sonra da ‘Ben yeni bir hayata atılıyorum. Yanımda genç bir kadın istiyorum’ dedi. İmam nikahı kıydığı kadının yaşı 22, ikinci evliliğini yaptığı kadının yaşı 21, bu son evliliğindeki ise 17 yaşındaki bir çocuk. Biz buna bir anlam veremiyoruz. Babam zaafına kurban gitti.”

10 KARDEŞ BABAMIN EVLİLİĞİNİN BİTMESİNİ İSTİYORUZ
Erkek kardeşleri Ahmet ve Mehmet Toprak’ın da bu evliliğe karşı olduklarını ancak kendisi ve kız kardeşleri adına ‘vasi tayini’ davası açan avukat Burhan Apaydın’a ‘tazminat davası’ açmalarının nedenini anlayamadığını da sözlerine ekleyen Aysel Duruk, “Biz 10 kardeşiz. Hepimiz babamızın bu evliliği bitirmesini bekliyoruz. Babam yanlış olan bu evliliği kendi bitirecek. Bizleri arayarak, özür dileyecek. Bu yanlış evliliğe kendisi son verecek. Buna inanıyoruz” dedi.

EN BÜYÜK KARDEŞ OLMA HAKKIM DEVREDE
Halis Toprak’ın en büyük çocuğu olan Aysel Duruk kendisine annesi Ayşe Toprak’ın hayatını örnek aldığını söylüyor. Duruk, bu nikahın ardından tüm kardeşlerine şu mesajı attığını da söyledi: “İçine düştüğümüz utanç nedeniyle nikahın iptali için dava açtık. Bugün itibariyle en büyük kardeş olma hakkım devrededir. Normal hayatınıza dönün.”

 
Neslihan KESKİN / SABAH