Umutlar sönmesin diye Meclis harekete geçsin

Umutlar sönmesin diye Meclis harekete geçsin
3 Eylül 2012 10:38

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, geçen hafta İzmir’in Karabağlar ilçesinde maganda kurşunuyla ölen 6 yaşındaki Umut Ceylan’ın evini ziyaret etti.
Ziyaret sırasında Umut’un annesi Gülhan ve babası Ufuk Ceylan kendilerine baş sağlığı dileyen Tekin’e silahsızlanmayla ilgili kanun teklifi vermesini istedi. Acılı baba Ufuk Ceylan, silahsızlanma konusunda hazırladığı yasa önerisini Gürsel Tekin’e okuyarak bu konuda kendisinden yardım istedi. Bu konuyla ilgili Meclise kanun teklifi sunacağını belirten Tekin, “Bu kadar çok ruhsatlı ve ruhsatsız silah bulunduran başka bir ülke yok. Silahsızlanmayla ilgili kanun teklifi vereceğim. Belki Umut, bu yasanın çıkmasına bir vesile olacak. Benim de 15 yıldır ruhsatlı silahım var ama bir gün bile yanımda taşımadım” diye konuştu.

KANUN TEKLİFİ

Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm ve CHP’lilerle birlikte Ceylan ailesini ziyaret eden Gürsel Tekin, konuyla ilgili bir kanun teklifi vermeye hazırlandığını belirterek şunları söyledi: “Meclis’e sunduğumuz yasa teklifinin hayata geçmesi halinde Umut yavrumuz bu hayırlı işe vesile olmuş olacak. Artık bu işin yasal bir zemine oturması gerekiyor. Maçlar, düğünler ve bütün sevinçlerimiz silahlar yüzünden acıyla sona eriyor. Her önüne gelenin silah almaması gerekiyor. Benim 15 yıldır silahım var ama bir gün bile üzerimde taşımadım”
Olayın bir an önce aydınlığa kavuşması ve saldırganın yakalanması gerektiğini belirten Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu merminin çapı ve çıkış yeri belli. Bu noktada bir araştırma yapılırsa saldırgan yakalanır. Ayrıca, devletin imkanları geniş olduğu için olay yeri yakınında mobese olması gerekiyordu. Eğer mobese olsaydı bu olay failimeçhul bir cinayet olarak kalmazdı.”

YASA ÖNERİSİ

Toplumdaki silahlanmanın önüne geçilmediği taktirde oğlu gibi birçok canın yitip gideceğini belirten acılı baba Ufuk Ceylan, yasa önerisi için hazırladığı yazıyı Gürsel Tekin’e okudu. Ruhsatsız silah taşıma ve bulundurmanın cezai sınırının yükseltilmesi ve hapis cezasının para cezasına çevrilmeyecek şekilde kanunun yeniden düzenlenmesini isteyen Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ruhsatsız silah bulundurmak ve taşımak ciddi bir risktir ve mutlaka suç işlemek için edinilmektedir. Bu nedenle ruhsatsız silah cezasının para cezasına çevrilmemesi gerekir. Ayrıca, temiz bir toplum için ruhsatlı silah dahi olsa ruhsat yenilenmesi sırasında silahtan çekirdek ve kovan balistik örneği alınmalı ve dijital arşiv oluşturulmalı ve bu şekilde usulsüz kullanım hususunda caydırıcılık sağlanmalıdır.”