Türkiye'deki Alman askerleri ile ilgili iki açıklama

Türkiye'deki Alman askerleri ile ilgili iki açıklama
4 Mart 2013 11:20

Federal Alman Meclisi silahlı kuvvetler raportörü Helmut Königshaus’ın, Türkiye’de görevli Alman askerlerinin içinde bulunduğu koşulları eleştirmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı suçlamaları reddederken Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye’deki Alman askerlerine daha iyi hizmet koşulları sözünü verdi.

 

 

 

 

Haber, hafta sonunda Alman medyasında yayınlanınca büyük yankı uyandırdı. Federal Alman Meclisi Silahlı Kuvvetler raportörü Hür Demokrat Partili (FDP) Hellmut Königshaus’un, Kahramanmaraş’ta ziyaret ettiği Alman askerlerini olumsuz koşullar altında görev yaptığını söyledi. Alman televizyonları,  Königshaus’un Alman askerlerinin durumu hakkında Federal Alman Meclisi Savunma Komisyonu’na bilgi vererek, bir rapor sunduğunu bildirdi. Süddeutsche Zeitung, Türk tarafı ile yapılan işbirliğinde büyük sorunlar görüldüğünü, Türk askerlerinin Alman askerleri arasındaki iletişimi engellemeye çalıştığına dair iddialar olduğunu yazdı. Gazete Königshaus’un raporuna dayandırdığı haberinde, Alman askerleri ile iletişim kuran Türk askerlerine ceza uygulandığı belirtildi.

 

 

Raporu hazırlayan Königshaus’un Türk ordusuna ait kışlalardaki duş ve tuvaletlerin durumunu da ‘çok kötü’ olarak nitelendirdiği kaydedildi.
Deutsche Welle, Suriye’den gelebilecek olası tehdide karşı Türkiye’nin başvurusu üzerine Almanya’nın Kahramanmaraş’a Patriot hava savunma sistemleri gönderdiğini, NATO komutasında yaklaşık 300 Alman askerinin görev yaptığını aktardı.

 

 

 

Genelkurmay Başkanlığı, medyada Kahramanmaraş’ta konuşlandırılmış Patriot Bataryalarının Alman personeliyle Türk personel arasında ciddi bir gerilim olduğu, işbirliğinin genelde sorunlu olduğu, Alman askerlerine kasıtlı olarak kötü muamelede bulunulduğu, bir Alman askerin bir Türk Komutan tarafından darp edildiğine dair iddiaların yayınlandığını hatırlattı. Yapılan açıklamada, ‘Almanya Silahlı Kuvvetleri tarafından; makamlarımıza, Kahramanmaraş’taki Alman askerlerinin iddialara konu olan sorunları ile ilgili herhangi bir talep ve şikayet gündeme getirilmediği gibi, gerek Almanya Başbakanı, gerekse Savunma Bakanının ziyaretleri sırasında Türk Birliğinin Alman Patriot personeline sağladığı destekten övgüyle söz edilmiştir. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır’ denildi.