'Türkiye, Irak'ı bölmek istiyor'

'Türkiye, Irak'ı bölmek istiyor'
1 Ocak 2013 12:42

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye’nin “Irak’ın içişlerine karışarak ülkeyi bölmeyi çalıştığını” iddia etti

Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasındaki gerginlik tırmanıyor. Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye’yi Irak’ın içişlerine karışarak ülkeyi bölgeye çalıştığını öne sürerken “Türkiye’nin bölücü çabaları karşısında sessiz kalmayız” ifadelerini kullandı.

Nuri El Maliki, Iraklı Es Sumeriye kanalına yaptığı açıklamada “Türkiye’nin Irak’ın içişlerine karışması, başka ülkeleri de bu konuda kışkırtıyor” iddiasında bulundu. Maliki, “Türkiye’nin, Irak Kürt Bölgesine yönelik uyguladığı politika, bu bölgeyi tehlikeye sokmanın yanı sıra, Irak’ın bütününü de aynı tehlikeye sürükleyecektir” dedi.

Türkiye’nin bu tür “müdahaleci politikaları” karşısında sessiz kalmayacaklarını ifade eden Maliki, “Zira bu süreçte Kuzey Irak’ta yatırım yapan şirketler kaçıp gidecekler ve bu durumun olumsuz sonuçlarından bizim yurttaşlar etkilenecekler” sözlerini kullandı. 
İranlı Fars ajansı tarafından yansıtılan açıklamalarda Maliki ayrıca, Türk Hükümetinin “Irak’ı bölmek” istediği yönündeki iddialar ile ilgili olarak “Bu konuda anlaşmalar yapılmıştır ve facia boyutunda bir tablo görünüyor” sözlerini de kullandı.