Türkan Şoray cezaevinde

Türkan Şoray cezaevinde
22 Şubat 2013 22:38

TÜRK Sinemasının Sultanı Türkan Şoray, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen etkinlik kapsamında Adapazarı’nda sevenleriyle buluştu.
Şoray, 2006 yılında ‘Cemile’ filminin çevildiği Sakarya Cezaevini ziyaret edip, adının verildiği salonun açılışına katıldı.

 

Adapazarı’na gelen Türkan Şoray ilk olarak Yenikent Park’a gitti. Burada koleksiyoner Vadullah Taş tarafından sergilenen 36 film afişini inceledi. Arapça ve Farsça dillerinde de hazırlanan film afişlerini ilk kez gördüğünü dile getiren Şoray, kendisine gösterilen ilgiden dolayı teşekkür ederek, Yenikent Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen imza törenine katıldı. Törende konuşan Türkan Şoray, “Sakarya acı dolu günler geçirdi. O günden sonra Sakarya’ya gelmeyi çok istedim, hep aklımdaydı. İyi ki geldim, iyi ki varsınız” dedi.


 
Sakarya’dan bir müjde de veren Şoray, “Sakarya’dan bir müjdeyi de vermek istiyorum. Şuan bir dizi projesi var, bu diziyi ben yazıyorum. Dizimizin adını ilk defa burada açıklıyorum, ismi ‘Mühürlü Kalp’ beğeneceğinizi umuyorum” diye konuştu.
 
İmza töreninde ‘Sinemam ve Ben’ isimli kitapları da imzalayan Şoray, daha sonra ilk kez 2006 yılında Cemile filmini çekildiği Ferizli Cezaevi’ne gitti. Cezaevinde adının verildiği konferans salonunda mahkumlarla buluşup sohbet eden Türkan Şoray, cezaevini ziyaret edip etmeyeceğinin sorulduğunda hiç düşünmeden evet cevabını verdiğini belirterek şunları söyledi:

“Çok entresan, yıllar önce ‘Cemile’ diye bir dizim vardı. Orada Cemile’nin başına gelenler, hayat şartlarının ona sürüklediği kötü durum, tutuklanması, hayatını yıllarca cezaevinde sürdürmesi ve çıkışı anlatılıyordu. Filmlerde oynadığım karakterler, zorlu hayat şartlarında, o kaderin onlara yazgısı belki kendi iradeleri dışında başına gelen olaylar ve istemeden yaşadıkları… Ben bütün filmlerde bu karakterleri canlandırdım.

Cemile’de öyle bir kadındı. Kapıdan çıkış sahnem çekilmişti. O tesadüfe bakın ben unutmuştum buraya gelirken yolda ‘Türkan filmini burada çevirmiştik’ dediler. İnanılmaz bir tesadüf. Sizleri o kadar iyi anlıyorum ki ‘Hepiniz bensiniz. Ben sizim. Ben de size kalbimden gülümsüyorum. Bundan sonraki yaşamınız inşallah çok çok güzel olsun. Arzu ettiğiniz gibi olsun. Mutluluk dolu olsun. Hepinizin hayat hikayesi mutlaka birer film olur. Öyle zannediyorum. Kalbimin bir kısmını sizlerle bırakıp gideceğim buradan. Benim ismin belki burada sizlere bir umut, ışık olur.”
 
Konuşmaların ardından Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, Başsavcı vekili Haydar Memiş ve Cezaevi Müdürü Sönmez, Şoray’a mahkumların yaptığı el işi ürünleri hediye etti. Ünlü sanatçı mahkumların yaptığı el işlerini alırken duygulu anlar yaşadı. Ziyaretin ardından kadın mahkumların arasına katılıp onlara sarılan Türkan Şoray, bol bol fotoğraf çektirdi.
 
KASET ÇIKARTACAK
 
Türkan Şoray, daha sonra Adapazarı Kültür Merkezinde ‘Ustalara Saygı Gecesi’ne katıldı. Şoray burada yıl içerisinde kaset çıkartacağını açıkladı.