Türk Yahudilerine Portekiz vatandaşlığı

Türk Yahudilerine Portekiz vatandaşlığı
7 Mart 2015 09:57

Sefarad Yahudilerine vatandaşlık vereceğini ilan eden ancak vatandaşlık için kendisine başvuran Yahudileri bugüne kadar yasal prosedürler nedeniyle bekleten İspanya’nın aksine Portekiz hızlı çıktı.

 

 

Portekiz, Lizbon ve Porto Cemaatlerine mensup Yahudilere kendilerine başvurmaları halinde vatandaşlık vereceğini açıkladı. Vatandaşlık başvurusu yapabilmek için gereken koşullar 1 Martta açıklandı ve yürürlüğe girdi. Ülkeye şimdiden Türkiye, Amerika, İsrail ve Avrupa’dan 21 kişinin vatandaşlık için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Türkiye’deki Sefarad Yahudileri genellikle İspanya kökenli olsa da az sayıda Portekiz kökenliler de bulunuyor. Taraf, Portekiz’e vatandaşlık için başvuran ve ön kabul alan, ismini açıklamak istemeyen bir Türk Yahudisiyle konuştu. Portekiz vatandaşı olmak için başvurmasının nedenini “Avrupa ülkesi vatandaşı olmanın garantisi, avantajları, vize kolaylığı ve çift pasaport avantajı için Portekiz vatandaşlığına başvurdum” şeklinde açıkladı.

 

 

110 YAHUDİ AİLE BAŞVURABİLECEK

 

 

Taraf’ın ulaştığı ve ismini vermek istemeyen bir başka Türk Yahudisi ise Türkiye’deki ırkçı söylemlerden ve uygulamalardan rahatsız olduklarını bu nedenle zaman zaman göç etmeyi düşündüklerini söyledi. Ancak Portekiz ve İspanya’dan vatandaşlık almaları durumunda bu ülkelere gitmeyi düşünmediklerini ifade etti. İsmini vermek istemeyen Yahudi cemaati üyesi “Göç için tercih edilen ülkeler genellikle Kanada, İsrail ve ABD. Portekiz ve İspanya vatandaşlığı ise AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olmanın avantajları bakımından cazip” dedi.