Tunca ve Meriç yeniden yükseliyor

Tunca ve Meriç yeniden yükseliyor
15 Mart 2015 13:27

Bulgaristan’daki yoğun yağış ardından taşan Tunca ile Meriç Nehri’ndeki düşüş, Edirne’deki yağmur yağışı ardından yeniden yükselişe geçti. Nehirlerin debisi 4 saatte 15 metreküp/saniye artış gösterirken, DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, taşkının yağışlı havalar nedeniyle en az 10 gün daha sürmesinin beklendiği söyledi.

 
Bulgaristan’da 2 haftadan bu yana etkili olan yağışlı hava Edirne’deki Tunca ile Meriç Nehri’nin debisini yükseltmişti. Son 2 günde su düzeyinin düşüşe geçtiği nehirler, kent merkezindeki yağmur yağışıyla birlikte yeniden yükselmeye başladı. DSİ verilerine göre son 4 saatte 15 metreküp/saniye artış göre Tunca nehrinin debisi 196’ya çıkarken, Meriç nehrinin debisi ise 1345’e yükseldi. Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca Köprüsü girişi kısmen sularla dolmasına rağmen geçişler sağlanabiliyor. Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Mevkii’ne dolan su nedeniyle tarihi köprüler halen trafiğe kapalı tutuluyor.

 

 

“TAŞKIN DAHA 10 GÜN SÜRER”

 

 

DSİ 11’nci Bölge Müdürü Adil Sabancı, Bulgaristan ve Edirne’deki aralıkla süren yağmur yağışı nedeniyle nehirlerin yeniden yükselmeye başladığını ve taşkınların en az 10 gün daha sürmesini beklediklerini söyledi. Bulgaristan’da elektrik üretilen barajlarda yeteri kadar taşkın payı bırakılmadığı için savaklardan akan suların taşkına neden olduğunu ifade eden Sabancı, şöyle dedi:

 

 

“Bulgaristan’da karların erimesi ve barajların savaklarından bırakılan sular nedeniyle taşkın devam ediyor. Yağmur yağışı olmasa bu şekilde suyu tehlike olmadan tahliye ederiz. Tam olarak bilemiyorum ama taşkın 10 kadar daha sürer diye düşünüyorum. Toprak önceki taşkınlarda suya düştüğü için gökyüzünden düşen yağmur direk akışa geçiyor. Seddelerimizde hiçbir sorun yok. Esas sıkıntı Bulgaristan’ın barajları dolu çalıştırıyor olmasıdır. Bizim komşuyla anlaşamadığımız, ya da iyi niyet beklediğimiz konu bize barajlarda taşkın hacmi bırakmaları. O taşkın hacminde enerji kadar su salmalarını istiyoruz ama şuan çok fazla su bırakıyor. Arda nehrinden 270 enerjileri, 370 metreküp saldıkları su. Ortalama 100 metreküp daha fazla su bırakıyorlar.”

 

 

“ULAŞIM KAPANIRSA, İNSANİ YARDIM KORİDORU AÇILACAK”

 

 

Aralık ve Şubat aylarında da taşkınla mücadele eden Edirne’de Karaağaç Mahallesi’ne giden Tunca köprüsünün girişine ve Lozan Caddesi’nin üzerinden yoğun nehir sularının akması nedeniyle araçlarla ulaşım sağlanamamıştı. Askeri helikopterlerin geçiş sağladığı bölge için Türk ve Yunan heyetlerinin önceki yapılan zirve toplantısından insani yardım koridoru kararı çıktı. Taşkında ulaşımın yeniden kapanması halinde, planlanan insani koridorla birlikte yardım araçları Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkış yaparak Yunanistan’a geçip, Karaağaç Mahallesi’ndeki Pazarkule üzerinden ulaşım sağlayacak. Bu planlama Yunanistan ve Bulgaristan içinde kullanılacak.