TTB’den çarpıcı rapor: Deprem bölgesinde ‘bodurluk’ görülme oranları arttı

TTB’den çarpıcı rapor: Deprem bölgesinde ‘bodurluk’ görülme oranları arttı
2 Şubat 2024 14:24

Türk Tabipleri Birliği, depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da, 5 yaş altı çocukların beslenme durumlarını araştırdı. Rapora göre, araştırmaya katılan ailelerin sadece üçte birinin gıdaya düzenli erişimi olduğu, yetersiz beslenen 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranının arttığına dikkat çekildi.

 

Fotoğraf: Reuters/ Temsili

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremin birinci yılı geride bırakılırken depremin büyük yıkıma yol açtığı Hatay’da, çocukların beslenme durumunu araştırdı.

TTB, acil durumlarda akut yetersiz beslenmeye karşı toplumun geneline nazaran özellikle savunmasız olan ve genellikle, süregiden yetersiz beslenmenin dışarıdan gözlenebilir belirtilerini en net gösteren grup olan beş yaş altı çocukları gözlemledi.

Hatay’ın Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinde sosyoekonomik koşulları farklı ailelerden 600’e yakın çocuğun gözlemlendiği araştırmadan elde edilen bulgulara göre, yetersiz beslenen 5 yaş altı çocuklarda bodurluk ve zayıflık görülme oranı arttı.

Gözlemlenen ailelerin sadece üçte birinin gıdaya düzenli erişebildiğine dikkat çekilen raporda, ailelerin onda birinin bir mutfağı dahi olmadığı, çocuklarda önemli oranda bodurluk ve zayıflık saptandığı kaydedildi.

Bebeklerin yaklaşık yarısının anne sütü alamadığına vurgu yapılan açıklamada, “Kuşkusuz bunlar geleceğe izi kalacak çok önemli sorunlardır” denildi.