Terör Zirvedeyken Bedelli Hatadır

Terör Zirvedeyken Bedelli Hatadır
23 Kasım 2011 10:55

Başer:Bedelli sınırı 40 yaş olmalıydı!

Başer:Bedelli sınırı 40 yaş olmalıydı!

 

 

Cumhuriyet’in Ankara temsilcisi Utku Çakırözer’den muhteşem röportaj:

 

 

Hükümetin Terörle Mücadele Koordinatörü Başer’in ‘Bedelli’ Yorumu:

‘Zengin-Fakir Bölücülüğü’

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “bedelli askerlik” uygulamasına göre 30 yaşın üzerinde olup 30 bin lira ödeyebilen her Türk vatandaşı, hiç silah altına alınmadan askerlik vazifesini yapmış sayılacak.

Hükümetin bu önerisi, zorunlu askerlik uygulamasına getirdiği yaş ve bedel ayrıcalıklarıyla, toplumda eşitlik ve adalet duygularını zedeleyecektir. Erdoğan tarafından bir dönem hükümetin “Terörle Mücadele Koordinatörü” olarak görevlendirilen emekli Orgeneral Edip Başer de bu kanaatte olan isimlerden biri.

‘Ordunun moralini bozar’

Başer, öncelikle uygulamanın zamanlamasını eleştirerek, “Türkiye’nin içeride bölücü terör, dışarıda ise bölgesindeki istikrarsızlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu dönemde, böyle bir uygulama ordunun savaşma gücünü olmasa bile moralini tartışmasız biçimde olumsuz etkileyecektir” diyor.

Emekli orgeneralin ikinci eleştirisi getirilen yaş sınırına yönelik:

“Sınır olarak 40 yaş konsaydı yine bir parça anlaşılabilir olurdu. O yaştaki insanların fiziksel olarak buna uygun olmayacağı savunulabilirdi. Ancak 30 yaşındaki insanlardan TSK birçok alanda faydalanabilirdi.”

‘Bu ayrıma itirazım var’

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan bedelli askerlik uygulamasında Başer’in asıl tepkisi ise para ödeyenlerin tek gün dahi silah altına alınmayacak olması. Duyduğu rahatsızlığı şöyle dile getiriyor:

“21 gün bile olsa bu uygulamadan faydalanacak vatandaşların diğer askerlerle birlikte aynı karavanaya kaşık sallaması fevkalade önemliydi. Adaletsizliği bir ölçüde azaltırdı. Şimdi insanımız, askerliğin parayla satın alınabilir bir değer olduğunu düşünmeye başlayacak. Paran varsa yırtarsın, yoksa ya ölürsün ya da sakat kalırsın denecek. Vatan borcunu ödeme konusunda böylesine bir ayrım yapılmasına benim vatandaş olarak itirazım var.”
‘Ulus devletin sonunu getirir’

Başer’e göre uygulamanın en büyük sakıncası, yaratacağı “sosyal bölünme”de yatıyor:
“Bu ülkede muhtelif bölünme sebepleri vardır. Etnik bölücülük terörle karşımızda. Yıllardır mücadele ediliyor. Öbür tarafta dindar olanlar-olmayanlar şeklinde bir ayrıma gidildi. Şimdi de böylesine bir bedelli askerlik uygulaması getirmek yeni bir bölücülük yaratmaktır. O da zengin-fakir bölücülüğü. Böyle bir mantıkla ulus devleti devam ettirmek mümkün değildir.”