Susturucular, susturmak ve susmak

Susturucular, susturmak ve susmak
12 Ocak 2013 00:12

‘Terör örgütü PKK’nın kurucularından Almanya sorumlusu Sakine Cansız, Kürdistan Ulusal Kongresi Paris Temsilcisi Fidan Doğan ile Leyla Söylemez, Paris’te Kürdistan Enformasyon Bürosu’nda susturuculu silahla infaz edildi.’


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Bu haber hemen hemen tüm dünyada verildi. 

Susturucular yirminci yüzyılın insanlığa armağanı. İlk ticari olarak satılanı Amerikalı mucit Hiram Percy Maxim’in 1902 ürettiği ve 30 Mart 1909’da patentledi ve markasını da Maxim Susturucusu olarak tecil ettirdi. Maxim adlı makineli tüfeğin mucidinin oğlu.  
 
Susturucular, internette susturucu satan Austin, Texas, ABD’de bulunan SilencerShop dükkanına göre sadece suikastlerde kullanılmıyor, av ve atış poligonalarında da kullanılıyor. Kulağı koruyor ve atıştan daha çok keyif alınmasına yarıyor. Buradan susturucu alabilirsiniz.  
 

Bunu da şöyle açıklıyorlar: Tamamen kanuni aslında. Kanuna karşı olduğu eski bir yanılma. 1930’da yaygınlığını azaltmak için yüksek vergiler konmuş bu da zamanla insanlar arasında satışının kanunsuz olduğu kanısını geliştirmiş. Almak isterseniz bir sorun daha var, yalnız parasıyla değil sırayla ve beklemeniz gerekecek çünkü susturucular çok rağbet görüyormuş ve her zaman ellerinde yeterli sayıda yokmuş.

Ayrıca ‘Politika’ adlı bölümde “Bir deli okulda bir çok çocuğu öldürdü diye herkesin çıldırması ve silahları yasaklatmak istemesi bir delilik. Çünkü sorun silahlar değil, basının bu tür olayları abartıp sansasyon haline getirmesi” deniyor  ve bunu önlemek için de “Lütfen silah lobisine maddi yardımda” bulunun diyorlar.  
 

Yine aynı siteden öğreniyoruz; “Örgütlü topluluklar haklarını koruyor çünkü silahlarınızı ve susturucuları bir silah vakfı kurarak koruyabilir varislerinize daha kolay bırakabilirsiniz.” Bunun için birçok avukat tavsiye ediyorlar. Bir de Amerikan Susturucu Derneğine üye olabilirsiniz. Susturucu almak ve kayıt ettirmek buzdolabı almaktan daha az kağıt kürek işi gerektirir diye de belirterek içinizi rahat ettiriyorlar. 

Susturucular ülkemizde de bol bol kullanılmakta. En son olaylardan biri de Tunceli Ovacık Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun’un susturucu tabancayla “tek kurşunla” öldürülmesi idi.

Bunun yapıldığı tarih ve yöntem haberlere göre ‘Ape Musa cinayetinin misillemesi mi?’ sorusunu akla getirmişti.
 
Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul yazdıkları Reis adlı kitapta Susurlukta olan kazada birçok susturucu bulunduğunu, hatta bir 22 kalibre Baretta tabancanın ucunun susturucu takılması için değiştirildiğini de yazmışlardı. Bu arabada Kürt ağası Bucak, Emniyet Müdürü Kocadağ ve sözüm ona Türk Milliyetçisi Çatlı hep beraberdiler. 


 
Ülkemizde birçok insan susturucu takılmış, takılmamış silahlarla susturuldu. Kimine ‘solcu’ dendi susuldu; kimine ‘sağcı’ dendi susuldu, kimine Alevi, kimine dönme, kimine Kürt, kimine Türk, kimine Ermeni, kimine de kötü kadın dendi susuldu.  
 
Bazı kesimler hep kendinden gördükleri için susmadılar ama bu yetmiyor. Susturucular ve silahlar susmadıkça insanlarımızın susması sırayı onlara getiriyor. 

11 Ocak 2013  Brighton, İngiltere


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı