Suriyeli mültecilere hazine arazisi mi dağıtılacak?

Suriyeli mültecilere hazine arazisi mi dağıtılacak?
13 Şubat 2016 16:05

Devletin Suriyeli mültecilere uzun vadede hazine arazisi dağıtmaya hazırlandığı konuşuluyor.

 

 

H&H ÖZEL

 

 

İsmet İnönü zamanında Bulgaristan’dan göç eden soydaşlara Türkiye’nin çeşitli illerindeki köylerde kişi başına 1 dönüm tarla verildiği gibi, Suriye savaşından göç eden Araplara da mesken edinecekleri ve tarımla uğraşabilecekleri yerler verilmesiyle ilgili devletin çalışma başlattığı kaydedildi.

 

 

H&H’nin edindiği bilgiye göre, Suriyelilerin artan maliyetlerine karşı ve savaşın da uzaması nedeniyle, tarım sektörüne yönelik olarak özellikle, Doğu ve Güney Doğu illerine iskan edilecekleri belirtildi.

 

 

Hükümet yetkililerinin, artan HDP oylarına karşı da, bölgeye belirli oranda dağıtılacak olan Suriyeli ailelerle, denge politikası izleme yönünde, uzun vadeli çalışmaların el altında şimdilik sessizce yürütüldüğü ama hızlı bir şekilde Türkçe öğrenen ve Türkiye’ye uyum sağlamakta zorluk çekmeyen, Suriyeli Arapların da, yapılan kamuoyu yoklamalarında, bu projeye sıcak baktıkları tespit edildi.

 

 

İstanbul gibi büyük şehirlere doğru artan Suriyeli göçünün de, bu yolla kırsal alana doğru yönlendirileceği düşünülüyor. Devlet bu yolla hayvancılık, arıcılık ve tarım gibi sektörlerde ucuz işçi girdisi sağlamayı planlıyor.

 

 

İnönü döneminde 1936’lı yıllarda, Bulgaristan’dan göç eden Türkler, örneğin beş kardeşlerse, her bir hane ayrı ayrı şehirlere olacak şekilde kişi başına 1 dönüm tarla olmak üzere, ülke geneline serpiştirilmişlerdi…