Solenoid Valf Nerelerde Kullanılır?

Solenoid Valf Nerelerde Kullanılır?
20 Ekim 2021 14:33

Hava, gaz, yağ, su veya  buhar gibi akışkanlar için kullanılan malzemelerin başında solenoid valf yer alır. En temel anlamı ile solenoid valfler elektriksel sinyalle açılıp kapanan bir vana şeklinde tanımlanabilir. Solenoid valfın temel amacı  akışkanların  kontrolünün sağlanmasıdır. Birden farklı çeşide sahip olan solenoid valfler farklı bölmelerden meydana gelir. Buna göre solenoid valf içerisinde sabit çekirdek, gizli bobin, bobin uç kısımları, solenoid bobin, hareketli çekirdek, yay ve disk yer almaktadır.

 

Solenoid valfler genel anlamda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu bağlamda çeşitli teknolojik cihazlarda, araç motorlarında ve farklı sektörlerde solenoid valflere rastlayabilirsiniz. Birçok faydayı beraberinde getiren solenoid valfler teknik cihazlarda kullanılması ile bilinir. Bu özelliğin yanı sıra teknolojik cihazlarda kullanılması ile akışkanların kontrolünün sağlanmasında etkin rol oynar. Solenoid valfler sayesinde teknik cihazlara yapılan  giriş ve çıkışların doğru bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunur. Solenoid valf ile tüm bu geçişlerin kontrol altında tutulması için gerekli olan sıcaklık derecesi 150 derecenin altında olmalıdır.

 

Solenoid Valf Nasıl Çalışır?

 

Doğru akımda ve alternatifli akımda çalışabilir özellikte olan olan solenoid valfler bazı farklılıkları beraberinde getirir. Bunun yanı sıra solenoid valfler çalışırken gerilim noktaları da değişkenlik gösterebilir. Solenoid üzerinde yer alan bobin silindirik sargı görevi üstlenirken,  elektrik akımının ortaya çıkmasıyla birlikte mıknatıs şekline bürünür. Çalışma esnasında solenoid valf sistemindeki diyaframa bağlı olan bobin içinde yer alan demir nüve aşağı doğru baskı yapılmasını sağlar. Bir çeşit yay ile aşağı yönlü bastırılan bobin mekaniksel bir bağa sahiptir. Bobinin şebekeye bağlı olması halinde diyafram yukarı yönlü bir çekilme yaşar.

Solenoid Valf Bölümleri

Solenoid valfler yapı olarak  dokuz bölümden meydana gelir. Valfın ana gövdesine ek olarak giriş hattı, çıkış hattı, bobin, sarı bobin, kablo girişi, piston, yay ve orifis gibi  yardımcı parçalara sahiptir. Genel anlamda solenoid valfler iki yollu ya da üç yollu şekilde kullanıma sunulur. İki yollu olan seçenekte bir giriş ve bir çıkış bölümü yer almaktadır. Üç yollu olan seçenekte ise iki çıkış hattına yer verilmiştir.

 

Solenoid valf ve çeşitleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara https://www.smstork.com/ üzerinden ulaşabilirsiniz.